Hlavní obsah

Objednání prudkých jedů není terorismus, rozhodl soud

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krajský soud ve Zlíně ve středu uložil 27letému muži z Uherskohradišťska, který si podle obžaloby objednával z USA prudké jedy, šestileté vězení a zabezpečovací detenci. Chemikálie podle soudu mohly způsobit smrt více než 750 lidí. Podle žalobce šlo o pokus o teroristický útok, soud však objednání dimethylrtuti a abrinu ohodnotil jako obecné ohrožení a pokus o přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu.

Mladíka za objednání prudkých jedů odsoudil zlínský soud k šesti letům vězeníVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Středeční rozsudek Krajského soudu ve Zlíně není pravomocný. Státní zástupce Martin Malůš si vzal lhůtu na případné odvolání. Obžalovaný se hlavního líčení nezúčastnil.

Obžalovaný mladík již v přípravném řízení uvedl, že se nepřipravoval na žádný teroristický útok, pomocí jedů prý chtěl spáchat sebevraždu. Proto si na přelomu let 2017 a 2018 objednal ve dvou případech na běžně nedostupné části internetu, takzvaném darknetu, dimethylrtuť a abrin.

Množství, které si objednal, mohlo zabít desítky až stovky lidí
státní zástupce

Obžaloba ale jeho tvrzení nevěří. „Bylo vyvráceno, že obžalovaný chtěl s těmito látkami spáchat sebevraždu. Množství, které si objednal, mohlo zabít desítky až stovky lidí,“ uvedl již dříve ve své závěrečné řeči státní zástupce Marek Vagai.

Pomohl FBI

Policii se mladíka podařilo vypátrat i díky spolupráci s americkým Federálním úřadem pro vyšetřování (FBI). Skleněné ampulky s objednanou látkou si nechal obžalovaný dopravit v dětských hračkách a v hodinách. Podle předsedy trestního senátu Jiřího Dufka však mohlo při jejich rozbití dojít k ohrožení mnoha lidských životů, především z toho důvodu dostal mladík trest za obecné ohrožení.

Muže ze Zlínska viní z terorismu, objednával z USA prudké jedy

Krimi

Skutečné jedy však mladík nakonec nezískal. Kriminalisté zásilky vystopovali a látky vyměnili za neškodné. Pozdější zkoumání podle ČTK odhalilo, že neškodné byly i původně odeslané látky. O tom však obžalovaný nevěděl, měl za to, že doma schraňuje skutečné jedy.

Disociální porucha osobnosti

Podle soudního znalce a psychiatra Petra Nedomy muž trpí paranoidní schizofrenií. V době spáchání skutku však u něj nemoc nevykazovala žádné příznaky. Zásadní pro jeho trestnou činnost byla těžká disociální porucha osobnosti. „Nebezpečnost (muže) z psychiatrického hlediska je poměrně značná, vysoká,“ uvedl dnes znalec.

Mimořádně nebezpečné bylo i objednání prudkých jedů. „Byla zde vzhledem k možnému ohrožení zdraví a života mnoha lidí značně vysoká společenská škodlivost,“ doplnil předseda senátu Jiří Dufek.

Člen motorkářského klubu chtěl otrávit známého jedem, zadržela ho zásahovka

Krimi

K tomu, proč muže senát neodsoudil za teroristický trestný čin, soudce dodal: „Terorismus předpokládá úmysl poškodit ústavní zřízení, což podle našeho názoru nebylo naplněno ani v nejmenším.“ Pokus o teroristický útok odmítá i obhájkyně obžalovaného Jana Rejžková.

Pro svého klienta navrhuje zastavení trestního stíhání, a to kvůli jeho duševní nemoci. „Pro závažnou duševní poruchu a duševní nemoc není schopen vykonat žádný trest,“ podotkla Rejžková.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám