Hlavní obsah

Protimafiánský útvar se stává mocenským centrem, tvrdí Černochová

Praha

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) se stává spíše mocenským centrem než vyšetřovacím orgánem, prohlásila poslankyně Jana Černochová z ODS. Kompetence útvaru i Generální inspekce bezpečnostních sboru (GIBS) by měla podle poslanců řešit sněmovní komise.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslankyně Jana Černochová (ODS)

Článek

„Na přešlapy v jednání ÚOOZ, na překračování jeho kompetencí a gesce jsme upozorňovali a upozorňujeme dlouhodobě. Není přeci žádným překvapením, že ÚOOZ se stal spíše než vyšetřovacím orgánem mocenským a vlivovým centrem,“ komentovala Černochová středeční zásah útvaru ve vnitřních strukturách policie.

Předpokládá, že se na toto téma brzy sejde stálá komise pro kontrolu GIBS. Černochová je její členkou.

Předseda komise Václav Klučka (ČSSD) řekl, že příští jednání je svoláno na 7. června. Bude se však ještě domlouvat s členy, zda nesvolat zvláštní zasedání. Komise se bude ptát, proč opět inspekce neměla informace o vyšetřování ve vnitřních strukturách policie k dispozici.

S brzkým jednáním komise počítá i její další členka poslankyně ANO Jana Lorencová. „To je natolik závažná věc, že si to určitě zaslouží pozornost,“ řekla. Státní zastupitelství podle ní muselo mít závažný důvod, proč GIBS neinformovalo. Pokud by šlo o svévoli, mělo by co vysvětlovat, dodala.

Chovanec by si měl udělat jasno, míní Benda

Nad postupem ÚOOZ se ve čtvrtek podivil i ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). „Myslím si, že státní zastupitelství a ÚOOZ bude muset v budoucnu, až to umožní vyšetřování, zdůvodnit, proč nebyla použita GIBS,“ řekl ve čtvrtek novinářům šéf vnitra.

„Ministr Chovanec i premiér (Bohuslav) Sobotka k tomu byli doposud bohužel přehlíživí, dost možná jim to i vyhovovalo, takže jsem zvědavá, jak s novými informacemi naloží,“ podotkla k tomu Černochová.

Poslanec Marek Benda (ODS) považuje za nutné, aby si Chovanec udělal jasno, co všechno má ÚOOZ vyšetřovat. „Chvílemi mi připadá, že se stal univerzální jednotkou, která zcela mimo dělení kompetencí rozhoduje, kdo je hodný a kdo zlý,” řekl Benda.

Klučka podotkl, že komise měla už dříve na svém jednání šéfa ÚOOZ Roberta Šlachtu, státního zástupce Ivo Ištvana, policejního prezidenta i ministra vnitra. Všichni tenkrát podle něj konstatovali, že by výměna informací mezi policií a inspekcí fungovat měla.

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Starostka Prahy 2 Jana Černochová (ODS)

Foto: Poslanecká sněmovna ČR, Novinky

Ing. Václav Klučka

Foto: koláž Novinky s použitím www.psp.cz

Jana Lorencová

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD)

Foto: Právo

Marek Benda je dosud poslancem ODS. Na pražské kandidátce pro předčasné říjnové volby mu patřila nevolitelná pozice. Nebude-li se měnit, jeden ze služebně nejstraších poslanců Sněmovnu příští rok opustí.

Foto: Archiv, Právo

Dohodlo se prý, že se informace mezi policií a GIBS budou předávat v čase, který umožní inspekci v souladu se zákonem pracovat. Klučka poznamenal, že GIBS nemůže nikomu bránit, aby vyhledával trestnou činnost. Ale v momentě, kdy je tato trestná činnost vyhledána, měla by nastoupit inspekce k tomu, aby ji potrestala, dodal.

Výběr článků

Načítám