Hlavní obsah

O odvolání v případě zmláceného číšníka soud rozhodne v říjnu

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Případ surového napadení číšníka skupinou Nizozemců v centru Prahy prozatím nekončí. Pražský vrchní soud v úterý odročil odvolací jednání kvůli doplnění o znalecký posudek stran zranění napadeného číšníka. O odvolání státního zastupitelství i obžalovaných bratrů Armina a Arashe Nahviových soud s největší pravděpodobností rozhodne 1. října.

BEZ KOMENTÁŘE: Bratři Nahviovi u souduVideo: Marek Bádal, Novinky

 
Článek

Odvolací senát vrchního soudu jednání odročil za účelem vyžádání znaleckého posudku z oboru zobrazovací metoda, protože se znalci z oboru zdravotnictví neshodli na číšníkově zranění. Znalec Ivan Procházka tvrdí, že vpáčená zlomenina spánkové kosti, kterou poškozený utrpěl, se nestane pádem na rovnou podložku (jako třeba dlažbu před restaurací).

Vysvětlit se dá podle Procházky spíše následným kopem jednoho z bratří do hlavy poškozeného. „Považuji za krajně nepravděpodobné, aby tento typ zlomeniny vznikl pádem na takto rovnou dlažbu,“ uvedl Procházka. Primář Jiří Hladík mu oponoval zejména v tom, že vpáčení zlomeniny nebylo tak velké, jinak by bylo třeba neurochirurgického zákroku, který proveden nebyl.  Zranění podle Hladíka mohl číšník utrpět pádem na zem.

Od posudku by se odvíjela případná změna právní kvalifikace činu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bratři Armin (vpředu) a Arash Nahviovi u Vrchního soudu v Praze.

Bratry Nahviovy poslal na konci letošního dubna pražský městský soud do vězení. Původně byli obžalovaní z pokusu o vraždu, prvoinstanční soud ale dospěl k jednoznačnému závěru, že šlo o těžké ublížení na zdraví. Zároveň jim uložil desetiletý trest vyhoštění z republiky a povinnost zaplatit napadenému 1,8 milionu korun na odškodném.

Státní zástupkyně navrhuje o tři roky tvrdší tresty

Proti verdiktu si bratři podali odvolání, stejně jako státní zástupkyně. Ta nesouhlasila s kvalifikací činu a trvala na pokusu o vraždu, za který by bratři podle ní měli dostat trest na spodní hranici trestní sazby, která by činila v tomto případě deset až osmnáct let. Alternativně, pokud by odvolací soud její návrh na překvalifikování činu nepřijal, navrhovala tresty oběma bratřím zvýšit o tři roky.

BEZ KOMENTÁŘE: Cizinci zmlátili číšníka v centru Prahy. Archivní videoVideo: Policie ČR

Oproti tomu podle obhájců bratrů soud nevzal v potaz veškeré zjištěné skutečnosti. „Obhajoba má za to, že se soud nedostatečně vypořádal se zapojením zaměstnanců podniku a jejich vyvoláním konfliktu,“ uvedl u soudu jeden z obhájců Martin Vlček. Podle něj je namístě konflikt posoudit jako rvačku. Soudu pak navrhoval verdikt zrušit a vrátit k dalšímu dokazování u pražského městského soudu. Zároveň také odmítl snahu státního zastupitelství o překvalifikování činu na pokus o vraždu. „Žádný z důkazů nedokazuje, že (obžalovaní) chtěli poškozeného usmrtit,“ podotkl Vlček.

Bratři Nahviové se spolu s dalšími pěti Nizozemci porvali před rokem s obsluhou restaurace Polpo v centru Prahy. Při rvačce jeden z číšníků utrpěl rozsáhlá těžká zranění. Mimo jiné krvácení do mozku, měl čelist rozbitou na třech místech, díru ve spánku či oko téměř vykloubené z očnice. Život mu zachránil včasný a odborný lékařský zákrok a operace, po kterých muž strávil necelé tři týdny v nemocnici. Skupina cizinců pak z místa konfliktu utekla.

Ze sedmičlenné skupiny cizinců policie už loni krátce po zadržení na pražském letišti dva propustila s tím, že na nikoho neútočili, a naopak se roztržce snažili zabránit. Další třem, kteří se roztržky účastnili spíše v menší míře, loni Obvodní soud pro Prahu 1 ve zrychleném řízení uložil osmiměsíční podmínku za výtržnictví a na pět let jim zakázal vstup do České republiky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám