Hlavní obsah

NS odmítl dovolání Železného, podmínka za dovoz obrazů platí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání někdejšího ředitele televize Nova Vladimíra Železného v kauze krácení daní při dovozu obrazů ze zahraničí. Dvouletý trest vězení se stejně dlouhým podmíněným odkladem tak definitivně platí.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Vladimír Železný

Článek

"Důvodem odmítnutí dovolání je zjevná neopodstatněnost," řekl v úterý bez dalších podrobností mluvčí NS Petr Knötig. Odůvodnění soud zatím nezveřejnil, musí počkat na doručení účastníkům řízení.

NS již do případu jednou zasáhl, když zrušil předchozí odsuzující verdikt nad Železným. Vrchní soud ale Železného znovu odsoudil, jen zkrátil zkušební lhůtu. Spoluobžalovaný Čechoameričan George Novotný byl v minulosti pravomocně odsouzen k dvouletému trestu s podmíněným odkladem na čtyři roky. Dovolání sice napoprvé podal spolu s bývalým ředitelem Novy, NS ho však tehdy odmítl. Teď se již NS zabýval jen Železným.

Transakce z roku 1998

Kauza se týká dvou transakcí z roku 1998. V prvním případě Železný podle spisu koupil v londýnské aukční síni několik obrazů od Emila Filly, Andreje Nemese a Alfreda Justitze. Po dohodě s Železným je ale do Česka dopravil Novotný jako svůj osobní majetek, který dováží při stěhování do ČR. Stát tak neměl nárok na clo a daně spojené s dovozem.

V druhém případě jde o obraz Jákobův žebřík od Marka Chagalla, který Železný získal za 750 000 dolarů v americké galerii a uložil ho v depozitáři ve Švýcarsku. Novotný i tentokrát podle pravomocného verdiktu předstíral, že jde o jeho majetek, který si veze do Česka.

Obžalobu odmítá

Bývalý šéf Novy obžalobu odmítá. Již dříve tvrdil, že v prvním případě obrazy v cizině vydražil Novotný, on prý díla zaplatil až po koupi v Česku převodem z účtu. V druhém případě pak prý o obraz časem ztratil zájem, a s Novotným se proto dohodl na výměně za jiná díla. Při dovozu Chagalla do ČR byl podle Železného jeho majitelem Novotný.

Obhájci obou mužů již dříve navíc uvedli, že podle tehdejších zákonů a dohod neměly úřady požadovat clo ani daně. Soud to ovšem v minulosti odmítl s tím, že se na díla vztahovala DPH. Někdejší právníci Železného daň zaplatili krátce poté, co si jej kvůli kauze pozvala policie.

Další kauzy

Železný stál před soudem také v jiných kauzách. Vrchní soud v Praze jej letos v únoru s konečnou platností zprostil obžaloby z mnohamiliónového krácení daní při převodu obchodních podílů ve společnosti CET 21. Spolu s ním čelili obžalobě také Vlastimil Venclík, Josef Alan, Fedor Gál, Peter Hunčík a Aleš Rozehnal.

Odvolací soud by měl projednat ještě případ, ve kterém obžaloba viní Železného z pokusu o poškozování věřitele, společnosti Central European Media Enterprises (CME). Loni v říjnu za to nepravomocně potrestal pražský městský soud Železného spolu s právníky Alešem Rozehnalem a Ondřejem Kuchařem podmíněnými tresty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám