Hlavní obsah

Nizozemští rváči dostali za zmlácení číšníka v centru Prahy 5,5 roku a pět let vězení

– Praha • Aktualizováno
Novinky, bad

Nizozemští bratři Armin (29) a Aräsh (32) Nahviovi, kteří loni na jaře surovým způsobem zmlátili číšníka v centru Prahy, stráví s definitivní platností 5,5 roku, respektive pět let ve vězení. Rozhodl o tom v úterý pražský vrchní soud, který změnil dubnový verdikt pražského městského soudu. Původně si měl Armin Nahvi odsedět šest let.

Nizozemští rváči dostali za zmlácení číšníka v centru Prahy 5,5 roku a pět let vězeníVideo: Marek Bádal, Novinky

 
Článek

Soud snížil Arminu Nahvimu trest ze dvou důvodů. Především proto, že byl původně obžalovaný ještě z pokusu o ublížení na zdraví mladíka den před útokem na číšníka. Podle soudu šlo ale jen o výtržnictví. Dalším důvodem bylo, že Armin nebyl jediný, kdo den poté na číšníka útočil.

„Ve vztahu k obžalovanému Arminu Nahvimu byla snížena trestní odpovědnost, že nelze rozdělovat jeho větší vinu na základě toho, že vícekrát zaútočil na poškozeného, protože šlo o společné jednání,“ odůvodnil snížení trestu o půl roku předseda odvolacího senátu Martin Zelenka.

Soud odmítl návrh státního zastupitelství překvalifikovat čin na pokus o vraždu. „I když šlo nepochybně ze strany obou obžalovaných o brutální útok, nedosáhl ještě té úrovně, aby naplnil znaky skutkové podstaty trestného činu vraždy,“ konstatoval Zelenka.

Čas není možné vrátit, chtěl bych slíbit, že nebudu utíkat před jakýmikoliv povinnostmi, které mám
odsouzený Armin Nahvi

Stejně tak odmítl návrh obhajoby překvalifikovat čin na rvačku. Zelenka konstatoval, že sice prvotní impuls ke konfliktu vyslal provozní restaurace, když jednoho z Nizozemců postrčil, to se ale podle soudu nedá považovat za rvačku nebo výtržnictví. Naopak nizozemská skupina podle něj reagovala naprosto neadekvátně.

Trest vyhoštění na deset let a povinnost zaplatit 1,8 milionu korun soud bratrům potvrdil. Respektive jej upravil, protože číšníkovi už bratři zaplatili první splátku ve výši padesát tisíc korun.

Bratry Nahviovy poslal na konci letošního dubna pražský městský soud do vězení. Původně byli obžalovaní z pokusu o vraždu, prvoinstanční soud ale dospěl k jednoznačnému závěru, že šlo o těžké ublížení na zdraví.

Foto: Milan Malíček, Právo

Armin Nahvi u soudu

Proti verdiktu podali odvolání oba bratři i státní zástupkyně. Ta trvala na tom, aby bratři byli odsouzeni za pokus o vraždu, za který by měli dostat trest na spodní hranici trestní sazby, která by činila v tomto případě deset až osmnáct let. Případně, pokud by odvolací soud její návrh na překvalifikování činu nepřijal, navrhovala tresty oběma bratřím zvýšit o tři roky.

Obhajoba snahu státního zastupitelství o překvalifikování činu na pokus o vraždu odmítala. „Žádný z důkazů nedokazuje, že (obžalovaní) chtěli poškozeného usmrtit,“ podotkl Vlček.

Omluva číšníkovi a lidem v ČR

„Čas není možné vrátit, chtěl bych slíbit, že nebudu utíkat před jakýmikoliv povinnostmi, které mám. Smířím se s trestem, který dnešního dne dostanu,“ prohlásil Armin Nahvi na závěr jednání.

Jeho bratr pak dodal: „Nikdy jsem neměl v úmyslu někoho zabít nebo závažně zranit. Nebyl jsem schopný kočírovat své emoce a byl jsem pod vlivem, jednal jsem impulzivně. Chtěl bych požádat soud o férovou šanci, abych mohl napravit své chyby, které jsem udělal, a znovu bych chtěl využít této příležitosti, abych se mohl omluvit panu poškozenému a lidem zde v České republice. Upřímně lituji svého chování a už to nikdy nezopakuji.“

Foto: Milan Malíček, Právo

Aräsh Nahvi v úterý u soudu.

Bratři Nahviovi se spolu s dalšími pěti Nizozemci porvali před rokem s obsluhou restaurace Polpo v centru Prahy. Při rvačce jeden z číšníků utrpěl rozsáhlá těžká zranění. Mimo jiné krvácel do mozku, měl čelist rozbitou na třech místech, díru ve spánku či oko téměř vykloubené z očnice. Život mu zachránil včasný a odborný lékařský zákrok a operace, po kterých muž strávil necelé tři týdny v nemocnici. Skupina cizinců pak z místa konfliktu utekla.

Ze sedmičlenné skupiny cizinců policie už loni krátce po zadržení na pražském letišti dva propustila s tím, že na nikoho neútočili a naopak se roztržce snažili zabránit. Dalším třem, kteří se roztržky účastnili spíše v menší míře, loni Obvodní soud pro Prahu 1 ve zrychleném řízení uložil osmiměsíční podmínku za výtržnictví a na pět let jim zakázal vstup do České republiky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám