Hlavní obsah

Nesrovnalostí v kauze mrtvého Vietnamce přibývá

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Kauza Vietnamce, za jehož smrt byli obviněni a nepravomocně odsouzeni tři brněnští policisté, bude mít pokračování u Vrchního soudu v Olomouci, kam se policisté odvolali. Mezi tím se totiž v případu objevily další nesrovnalosti.

Článek

Kromě toho, že na místě činu byli další dva policisté, kteří měli údajně výměnou za své nespojování s případem pomoci usvědčit své kolegy z příslušnosti k extremistické buňce v řadách brněnských strážců zákona, jejíž existence se nakonec neprokázala, se Právu podařilo zjistit, že ztotožnění možných pachatelů svědky, tzv. rekognice, bylo provedeno nestandardně, podle odborníků dokonce špatně.

Policisté Josef Srnský, Jarmil Šimoník a František Jaroš, které soud společně s ženou ze sousedství Kateřinou Slavíkovou za smrt Vietnamce potrestal, předstoupili společně s figuranty před hlavní svědkyni případu.

„Podle zákona by měli být figuranti podezřelým co nejvíce podobní. Jenže kupříkladu Šimoník měl ve své řadě jako jediný tmavý plnovous, což ostatní neměli,“ potvrdil Právu policista, který byl rekognici přítomen, ale nesvolil s uvedením jména.

Místo ostříhání dostali čepice

Všichni tři policisté byli v době zásahu nakrátko ostříhaní, proto strážci zákona zajišťující rekognici zkracovali vlasy i figurantům. „Na pokyn někoho z policejní inspekce ale stříhání museli nechat. Místo toho si měli všichni nasadit čepice, jenže některým figurantům zpod ní vyčuhovaly vlasy,“ upozornil policista. Navíc při inkriminovaném zásahu policisté čepice neměli.

Jak navíc vyplývá ze záznamů o vyšetřování, svědkyně sice poznala všechny tři policisty, jenže o nich prohlásila, že v bytě, kde mělo dojít k útoku, pouze stáli a nic nedělali. Za agresora, který měl Vietnamce bít, pak opakovaně označila jednoho z figurantů, který neměl s případem nic společného.

„Při rekognici jsem navíc důstojníkovi inspekce opakovaně uváděl, že zde mají být další dva policisté, jelikož na uvedeném zákroku byli. On mi ale řekl, ať provádění úkonů nechám na něm a zbytečně neprovokuji,“ řekl Právu Šimoník.

Svědkyně nejdříve o násilí nemluvila

K případu došlo v lednu 2009 v brněnské Körnerově ulici. Na ochranu před řádícím Vietnamcem, podle všeho jedním z drogových dealerů v tzv. brněnském Bronxu, si policisty zavolala jeho přítelkyně a pozdější hlavní svědkyně proti policistům.

Policisté ho zajistili do příjezdu protidrogových detektivů, přičemž ho měl Srnský podle obžaloby za němého přihlížení svých kolegů kopnout a udeřit obuškem. Nakopnout muže měl dovolit i sousedce, později spoluobžalované.

Podle záznamu brněnských kriminalistů, který má Právo k dispozici, klíčová svědkyně nejen že policisty neoznačila za agresory při rekognici, ale také při výslechu jen den po události se o žádném násilí z jejich strany nezmínila.

„Hned po příchodu muž začal hledat drogy. Když zjistil, že tam nejsou, nadával a ničil zařízení bytu. Sousedka, která byla také v bytě, na jeho jednání zareagovala tak, že jej chytla a vrazila mu a on spadl na opěrku sedačky. Potom spadl a ona do něj kopla. V té době si z něj dělali legraci, že se mu budou chlapi smát, že ho zbila ženská. Pak přijeli policisté a odvezli ho,“ stojí v policejním záznamu o výslechu svědkyně.

V bytě se už zase zasahovalo

„Nikdo ani nezmapoval den toho Vietnamce. Víme, že se předtím popral v nedalekém baru, doma pak řádil, později pak na celách mlátil hlavou o zeď a přitom byl nadrogovaný k prasknutí, takže necítil žádnou bolest. Nikdo se nezajímal ani o to, jak proběhlo jeho následné ošetření, protože zřejmě nebyl pojištěný,“ upozornil Právo zdroj obeznámený s vyšetřováním na další podivnou okolnost případu.

Právu se podařilo navíc získat záznam brněnské městské policie, podle nějž její hlídka zasahovala v tom samém bytě jen pár dní poté, co Vietnamec zemřel.

Strážníky zburcovala žena, která svědčila proti policistům s tím, že v bytě jiný opilý Vietnamec rozhazuje věci a je agresivní. Muž ale strážníkům sdělil, že mu žena vyhrožovala zbitím, a proto z obavy o své zdraví z bytu odchází.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám