Hlavní obsah

Neposkytnutí pomoci? Protimafiánský útvar prověřuje okolí prezidenta Zemana

• Aktualizováno

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) začali prověřovat okolí prezidenta Miloše Zemana ve dvou samostatných kauzách. Jedna se zabývá podpisem na listině na svolání Sněmovny, druhá se věnuje možnému neposkytnutí první pomoci prezidentovými lidmi v Lánech.

Video Miloše Zemana v nemocniciVideo: Novinky

 
Článek

„Okresní státní zastupitelství v Rakovníku obdrželo podání, kdy z jeho obsahu bylo patrné, že se jedná o trestní oznámení pro podezření ze spáchání přečinu neposkytnutí pomoci a přečinu přisvojení pravomoci úřadu ve vztahu k panu prezidentovi republiky,” uvedl Okresní státní zástupce v Rakovníku Lukáš Hossinger.

Žalobci z Rakovníku postoupili prověřování neposkytnutí pomoci policii, část související s přisvojením pravomoci úřadu Obvodnímu státnímu zastupitelství pro Prahu 6. Na posun v případu upozornil server Aktuálně.cz.

Žalobci řeší hned několik podání kvůli pravosti podpisu Zemana, zkoumat se bude i video z nemocnice

Krimi

Jak již v úterý Novinky informovaly, Obvodní státní zastupitelství v Praze 6 obdrželo nejméně čtyři podněty pro možné padělání a přisvojení pravomoci úřední osoby.

Státní zastupitelství již podněty zpracovalo a předalo policistům.

„Policejní orgán zahájil v předmětné věci trestní řízení, respektive sepsal záznam o zahájení úkonů trestního řízení. Nyní tedy probíhá prvotní fáze přípravného řízení označená jako prověřování. Smyslem prověřování je objasnění a prověření skutečností, které mohou nasvědčovat tomu, že mohl být spáchán trestný čin,” řekl Novinkám mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala.

V obou případech hrozí případným pachatelům dva roky vězení.

Zemanův podpis na svolání Sněmovny sedí, datum chybí

Domácí

Zeman je hospitalizován na klinice anestezie, resuscitace a intenzivní medicíny Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN).

Podle prezidentova ošetřujícího lékaře a ředitele ÚVN Miroslava Zavorala jsou důvodem komplikace provázející jeho chronické onemocnění. Sanitka Zemana převezla do nemocnice v neděli 10. října ze zámku v Lánech, kde ho předtím navštívil premiér Andrej Babiš (ANO).

Video Miloše Zemana v nemocniciVideo: Novinky

Během hospitalizace prezident podepsal listinu o svolání zasedání nové Sněmovny na 8. listopadu. Video, na kterém Zeman v nemocnici dokument podepisuje, zveřejnil minulý čtvrtek vedoucí prezidentské kanceláře Vratislav Mynář.

Reklama

Výběr článků

Načítám