Hlavní obsah

Nemohlo to být jinak, stojí si za svým posudkem obžalovaný znalec z kauzy Janoušek

– Praha
Novinky, bad

Obvodní soud pro Prahu 2 pokračoval v úterý v projednávání případu soudního znalce Jiřího Dolečka. Znalec je obžalován z křivé výpovědi a nepravdivého posudku v kauze lobbisty Romana Janouška, za což mu hrozí až tříleté vězení. Doleček s obhájcem v úterý tvrdili, že posudek je v pořádku, zmanipulovaný je podle nich revizní posudek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Dopravní znalec Jiří Doleček

Článek

Doleček v posudku víceméně potvrdil Janouškovu verzi, podle které opilý lobbista před pěti lety svým autem srazil ženu, protože ji neviděl, a zřejmě ji jen zachytil zpětným zrcátkem.

Doleček spolu se svým obhájcem Štěpánem Romanem trvají na tom, že tato verze je jediná a správná.

„Znalectví dělám čtyřicet let, vypracoval jsem řádově tisíc posudků. Já už nepotřebuji žádný software,“ prohlásil Doleček s tím, že se mu po prostudování materiálů nehoda odehrála před očima. „Ta nehoda nemohla dopadnout jinak, než jak jsem ji odvodil já,“ stál si za svým znalec.

Foto: ČTK

Rekonstrukce nehody v pražské Vyskočilově ulici z 23. června 2012

Revizní posudek vypracovaný docentem Alešem Vémolou z brněnského Vysokého učení technického se Doleček i jeho obhájce Štěpán Roman snažili shodit. Podle advokáta je revizní posudek „vadnej“ a Vémola prý v posudku zatajil jisté stopy, což se Roman snažil dokázat příkladem údajného jiného zatajení stop Vémolou kdysi v minulosti.

Soudce Milan Rossi ale oba muže usměrnil tím, že se neprojednává správnost revizního posudku, ale toho Dolečkova. „Je důležité zjistit, jestli je to (posudek) zkreslené a jestli obžalovaný v hlavním líčení uváděl skutečně nepravdu, která má podstatný význam pro rozhodnutí,“ prohlásil Rossi.

Soudce po zhruba třech hodinách odročil jednání na polovinu srpna, kdy by měl s největší pravděpodobností padnout i verdikt.

Janouškova nehoda
Lobbista Roman Janoušek se dvěma promile alkoholu v krvi srazil autem před pěti lety v Praze jedenapadesátiletou ženu, do jejíhož auta předtím narazil. Od nehody se snažil odjet, když ale po několika desítkách metrů zastavil na červenou, žena z nabouraného vozu ho doběhla, stoupla si před jeho auto a několikrát do něj bouchla. Janoušek se proti ní svým autem rozjel a srazil ji. Žena strávila se zlomenými žebry více než měsíc v nemocnici. Janoušek jí zaplatil 900 tisíc korun na odškodném. Za ublížení na zdraví byl Janoušek odsouzen k 4,5 roku vězení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám