Hlavní obsah

Nejznámější český sběratel známek Pytlíček ležel v bezvědomí ve sněhu

Právo, mip

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Semily

Díky poštovním známkám se seznámil i s anglickou královnou. Teď nejznámější český filatelista Ludvík Pytlíček ze Semil bojuje o život. Šestasedmdesátiletého sběratele známek postihla před Vánocemi mozková cévní příhoda, od té doby leží v nemocnici v kómatu.

Foto: Petr Eret, ČTK

Filatelista Ludvík Pytlíček na archivním snímku

Článek

Sběratele známek postihla „mrtvička“ zřejmě v noci. Ze svého domu ještě ušel bos asi tři sta metrů, pak se zhroutil. Kolem páté hodiny ranní ho našli náhodní chodci ležet ve sněhové závěji. „Na sobě měl jen pyžamo a byl prý k nepoznání,“ řekl deníku Blesk Pytlíčkův přítel a rovněž filatelista Zdeněk Matějovský. „On býval v domě sám, tak se asi ještě snažil vyhledat pomoc,“ zmínil.

Ještě do loňska byl Ludvík Pytlíček držitelem nejrozsáhlejší sbírky prvorepublikových československých známek. Výsledek své vášně, které se věnoval od dětství, ale předloni a loni prodal. Odhaduje se, že za sbírku dostal padesát až šedesát milionů korun.

Nejvzácnější známka celé kolekce - žilkovaná čtyřkoruna s převráceným přetiskem Pošta československá 1919 - se prodala za 7,8 milionu korun. „Československé známky první republiky jsou na vrcholu, některé dosahovaly násobných cen proti katalogovým cenám. Prakticky 99 procent nabízených známek se prodalo. Jsem nadmíru spokojený,” prohlásil Pytlíček po aukci v pražském Obecním domě loni v březnu. Na této aukci postupný prodej své kolekce završil.

Začal ve dvanácti letech

Pytlíček byl členem prestižního světového klubu majitelů filatelistických rarit „Club 100 de Monte Carlo de l'Elité de la Philatelie“. Díky tomu se sběratel seznámil například s anglickou královnou Alžbětou II., japonským císařem Hirohitem nebo monackým knížetem Albertem II. Jako člen klubu totiž dostával pozvánky na vybrané slavnostní recepce panovníků.

Sbírání známek propadl Ludvík Pytlíček už coby dvanáctiletý. Na výstavě známek v Praze, kam ho vzal s sebou jeho otec, zjistil, že filatelisté dostávají za své sbírky medaile. To se mu tak líbilo, že se rozhodl si úspěšnou sbírku také vybudovat. „Postupně se mi poštěstilo koupit řadu vzácných známek. Šel jsem po unikátních věcech, a když jsem nějakou našel, tak jsem nekoukal na peníze a nakupoval," popisoval své začátky novinářům už dříve Pytlíček.

Aktuální naděje na zotavení po mozkové příhodě jsou podle informací deníku Blesk mizivé. Sběratel zůstává v kómatu a odkázaný na přístroje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám