Hlavní obsah

Nejvyšší soud rozhodl o Čechovi, který se chtěl přidat k Islámskému státu

Brno
Aktualizováno

Nejvyšší soud už rozhodl o dovolání Jana Silovského, který se chtěl v Sýrii přidat k organizaci Islámský stát (IS). Má si za to odpykat šest let ve vězení. Soud však zatím nezveřejní výsledek dovolacího řízení, nejprve musí vypracovat písemné odůvodnění a verdikt prostřednictvím Krajského soudu v Plzni doručit obhajobě i žalobcům.

BEZ KOMENTÁŘE: Silovský u odvolacího soudu. Archivní videoVideo: Marek Bádal, Novinky

 
Článek

Soud rozhodl ve středu, potvrdil ve čtvrtek bez dalších podrobností jeho mluvčí Petr Tomíček. Informace je patrná z justiční databáze. Krajský soud Silovskému původně v únoru uložil tři a čtvrt roku vězení.

Odvolací Vrchní soud v Praze trest zpřísnil na šest let. Silovského blízcí verdikt považují za příliš přísný.

Mladík z Plzeňska se začátkem loňského února vydal do Sýrie, kde se chtěl přidat k bojovníkům takzvaného Islámského státu a zapojit se do jejich válečných akcí. Neměl žádný vojenský výcvik, kdysi pouze střílel ze vzduchovek na plechovky. Měl zato, že přijede do Sýrie, někde najde islamisty a řekne: „Tady mě máte.“

Chtěl válčit proti Americe

Pak by absolvoval výcvik a šel do války. Podle svých slov chtěl mimo jiné i „válčit proti Americe kvůli imperialismu a proti Rusům prostě proto, že tam jsou a zabíjejí muslimy“. Se zabíjením lidí prý byl srovnaný, odmítl ale, že by se chtěl podílet na teroristických útocích. U soudu tvrdil, že doufal, že ho zastřelí syrští vojáci a on bude mučedníkem.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Jan Silovský u soudu

Cestu do Sýrie si pečlivě naplánoval, od letenek až po zapůjčení auta, kterým chtěl překročit hranice z Turecka do Sýrie. Na letišti v Istanbulu ho ale zadržela turecká policie, které po pohovoru přiznal důvod své cesty.

Znalci jej označili za spíše plachého, disciplinovaného člověka s vysokým intelektem, u kterého je málo pravděpodobné, že by zabíjel. „Je to podivín s bizarními nápady zaobírající se vlastní fantazií a odtržený od reálného světa. Rozhodně není zlý na lidi,“ popsal u soudu obžalovaného psycholog Jiří Klose.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám