Hlavní obsah

Nejvyšší soud přiznal muži právo na obranu a zrušil trest za zranění útočníka

Právo, Jan Trojan
Aktualizováno

Obžaloby z ublížení na zdraví zprostil v úterý Nejvyšší soud (NS) 22letého Davida Ježka. Městský soud v Praze mu loni v červnu uložil dvouletý trest odnětí svobody s podmíněným odkladem na dva roky. Ježek se měl nepřiměřeně bránit proti útoku 42letého muže, jemuž ve rvačce způsobil komplikované zranění nohy. NS pražský rozsudek zrušil a Ježka zbavil viny.

Foto: Profimedia.cz

Soud přiznal muži právo na obranu. Ilustrační snímek.

Článek

Předsedkyně trestního senátu NS Danuše Novotná sdělila, že Ježek se bránil přiměřeně.

„Obrana obviněného mohla být na hraně přiměřenosti, ale rozhodně nebyla zcela zjevně nepřiměřená útoku,“ uvedl v návrhu pro NS na zproštění viny Ježkův advokát Jaroslav Mazůrek.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

NS mu dal za pravdu. „Po obviněném nebylo možné vyžadovat, aby při tak razantním napadení, kdy při své váze a výšce upadl na záda na kapotu auta a poškozený se v jeho blízkosti oháněl pěstmi, dal ruce před sebe a nečinně přihlížel, zda bude nebo nebude následovat nějaký další útok. Měl právo se v této situaci bránit. Pokud někdo nějakým způsobem útočí, musí předpokládat, že na útok bude nějakým způsobem reagováno,“ řekla předsedkyně trestního senátu NS v odůvodnění zproštění viny.

V tomto konkrétním případě, doplnila, nešlo o nepřiměřený způsob obrany, původně obviněný naopak jednal v nutné obraně.

Rvačka o vrácení peněz 

Rvačka se odehrála v červnu 2011 v pražské ulici Milady Horákové. Jak uvedla Novotná, starší muž se domáhal na mladším navrácení finanční částky. Na motocyklu jel za dlužníkem, který seděl ve služebním nákladním automobilu odtahové služby, mířil k havárii. Tam podle svědka starší muž nejprve praštil rukou do kapoty náklaďáku a potom do mladšího prudce strčil.

Dotyčný i při své výšce 190 cm (o dvacet centimetrů více než útočník) upadl na kapotu a hned se začal bránit. Věřitele nejdříve udeřil pěstí do rtu, pak mu rozbil sluneční brýle a roztrhl obočí. Poškozený ztratil rovnováhu a padal na zem. Nešťastnou náhodou se mu noha zaklínila v tramvajové kolejnici a při pádu došlo ke komplikované zlomenině levé kosti holenní. Léčba trvala šest týdnů, poškozený má trvalé následky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám