Hlavní obsah

Nedělní protesty v Praze: Výkřiky na náměstí a pozdvižení na lodích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V centru Prahy se v neděli odpoledne opět konaly protivládní demonstrace. Účast nebyla valná. Na první z nich nedorazil takřka nikdo, na druhé měli nad zhruba 30 účastníky jasnou převahu přítomní policisté. Do večerních hodin se protáhla akce na lodích, jež končila ve zdymadle.

Policie kontroluje lidi na lodích v pražském zdymadleVideo: Aktu.cz

 
Článek

Na nedělní odpoledne bylo v centru Prahy a jeho okolí ohlášeno hned několik protestních shromáždění. Šlo třeba o demonstraci proti vládním opatřením na Střeleckém ostrově či o demonstraci za odvolání premiéra Andreje Babiše a ministra vnitra Jana Hamáčka na Palackého náměstí.

Blatný: Dva týdny žádné uvolnění a chci kontroly

Domácí

Největší pozornost policie nakonec směřovala na akci za otevření škol, při níž se účastníci plavili na lodích po Vltavě. Sedm lodí, které ve 14:00 vypluly z pražského Dvořákova nábřeží, policisté okolo 17:30 zastavili ve smíchovském zdymadle, řekl Jiří Janeček, místopředseda pořadatelského hnutí Otevřeme Česko - Chcípl Pes. Akce se podle něj účastnilo zhruba 200 lidí, na každé lodi je jich mezi 20 a 30.

Smejkal: Jestli chceme otevřít školy, musíme si odpustit pomlázku

Domácí

„Během bezpečnostního opatření na Střeleckém ostrově si policisté všimli, že na Vltavě pluje několik lodí s lidmi na palubě. Na palubě těchto lodí se vyskytovalo několik osob, které neměly ochranné pomůcky dýchacích cest. Policisté provádí kontrolu posádky lodí a zjišťují, zda-li nedošlo k porušení současně platných vládních nařízení nebo zdali nedošlo k přestupkům proti plavebnímu řádu,” řekla večer na dotaz Novinek mluvčí pražské policie Violeta Siřišťová.

Podle Janečka policisté drželi protestující na místě asi dvě hodiny, po kontrole lodě nechali odplout.

Siřišťová později uvedla, že policisté po kontrole oznámili několik desítek lidí radnici ke správnímu řízení kvůli porušení protiepidemických nařízení, zaznamenali také tři přestupky proti plavebnímu řádu.

Foto: Aktu.cz

Demonstrace na lodi v Praze

Na protivládní demonstraci trefil policistu polenem. Dostal podmínku a nesmí do Prahy

Krimi

Zatímco na lodích bylo relativně živo, na Střeleckém ostrově se ani deset minut po oficiálním začátku akce (13:30) nenacházel kromě pořadatelů a několika desítek policistů žádný účastník.

Na Palackého náměstí se o půl hodiny později sešlo zhruba 30 demonstrantů. Kromě nich bylo na náměstí a v jeho okolí několik desítek policistů, kteří ale nakonec v průběhu shromáždění nemuseli zasahovat a pouze některé účastníky upozorňovali na nutnost zakrytí dýchacích cest chirurgickými rouškami, či respirátory.

Některé z účastníků, kteří měli na ústech pouze šátky, legitimovali a oznámí je do správního řízení.

Demonstrace proti vládním opatřením v centru PrahyVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Na Palackého náměstí nakonec došlo ke konfliku, bylo to ale až po oficiálním ukončení shromáždění a se samotnou demonstrací to nemělo podle všeho nic společného.

„V místě bylo rozdáváno občerstvení lidem bez domova, přičemž se toto jednání nelíbilo skupince postávající opodál. Došlo k incidentu, při kterém byli následně napadeni policisté. Jedna osoba byla na místě zadržena a další byla zajištěna,” řekla Novinkám policejní mluvčí Violeta Siřišťová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám