Hlavní obsah

Nechali dítě v rozpáleném autě a šli nakupovat. Trestný čin podle policie nespáchali

Brno

Policie odložila vyšetřování případu tříletého dítěte nalezeného v rozpáleném autě v Brně. Z výsledků vyšetřování vyplývá, že nebyl spáchán trestný čin. Na dotaz Novinek to uvedl okresní státní zástupce Jiří Moučka. Rodiče nechali dceru zavřenou v autě a šli nakupovat, z vozu dítě vysvobodili strážníci.

Záchrana dítěte z autaVideo: Městská policie Brno

 
Článek

Případ policie odložila v říjnu. „Případ skončil ve fázi prověřování odložením, protože se nestal trestný čin. Byla vypracována odborná vyjádření na ovlivnění vnější a vnitřní teplotou v autě a na jejich základě se došlo k závěru, že podmínky v autě byly silně diskomfortní, ale nebyly život ohrožující,“ sdělil Novinkám Moučka.

Státní zástupce dále podotkl, že zásah strážníků byl zcela na místě, protože dítě už nereagovalo na vnější podněty, a záchrana se tudíž nemohla odkládat. Bližší informace státní zastupitelství podat nechtělo s ohledem na to, že jde o nezletilé dítě.

Nakupovali prý asi 20 minut

Případ se odehrál 28. května u jednoho z brněnských nákupních center. O autě s dítětem, které stálo na slunci v době, kdy se ve stínu teplota pohybovala okolo 29 stupňů Celsia, informoval strážníky náhodný kolemjdoucí. [celá zpráva]

„Dívka uvnitř seděla se svěšenou hlavou, ztěžka dýchala a nereagovala ani na hlasité tlučení kovovým koncem teleskopického obušku do skla. Svědek hlídce popsal, jak se několik minut společně s dalšími lidmi marně snažil sehnat její rodiče v okolních obchodech,“ popsal v květnu mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem.

Strážníci nakonec rozbili okno u řidiče a vytáhli tříletou dívku z auta ven. Následně si ji převzala záchranná služba. Rodiče zprvu tvrdili, že byli nakupovat asi pět minut, matka ale později přiznala, že to bylo asi 20 minut. Případ před létem otevřel diskuzi, zda nechávat nejen děti, ale i zvířata, v uzavřených autech na slunci.

Reklama

Výběr článků

Načítám