Hlavní obsah

Nechala umírající matku týdny se zlomeninou a proleženinami. Za týrání dostala 7,5 roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Svoji matku nechala dlouhé týdny a měsíce před smrtí trpět podvýživou a bolestmi na proleženém gauči. Žena měla mimo jiné i neošetřenou zlomeninu nohy. Za to si jedenašedesátiletá Věra Hlávková má odsedět 7,5 roku ve vězení. Takový trest jí za týrání svěřené osoby vyměřil Krajský soud v Praze.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Verdikt není pravomocný. Obě strany si ponechaly lhůtu na případná odvolání, na dotaz Novinek to sdělil mluvčí soudu Jiří Wažik. Podle pátečního verdiktu se Hlávková svého činu dopustila zvlášť surovým nebo trýznivým způsobem.

Trest by si měla odpykat ve věznici s ostrahou. Státní zástupce navrhoval pro Hlávkovou šestileté vězení, obhájce žádal trest pod spodní hranicí trestní sazby, která v tomto případě činí pět až dvanáct let.

Hlávková se ve svém bytě v Berouně o svou matku starala poté, co odmítla jít do domova důchodců. „Tak jsem ji vzala k sobě,“ uvedla u soudu. Podle obžaloby však na sklonku života své matky, asi půl roku, až do její smrti v polovině loňského roku, nezajišťovala ani její základní lidské potřeby. Také ji nechala ležet na gauči s otvorem pro vyměšování, až žena utrpěla proleženiny čtvrtého stupně.

Nařkla exmanžela z týrání dcery. Teď před soudem stanula sama

Domácí

Matka obžalované trpěla bolestmi i podvýživou a patrně pádem si také několik týdnů, možná i měsíců před smrtí zlomila nohu, kterou neměla nijak ošetřenou.

Hlávková se snažila soudu vnutit svou verzi, že ženě zlomili nohu pracovníci pohřební služby při transportu jejího těla z bytu.

„Když jsme se jí ptali, tak říkala, že ji nebolí nohy. Vůbec nevíme, že něco takového měla. Myslíme si, jestli to neudělali ty pohřebáci,“ tvrdila u soudu. Pracovníci pohřební služby však její tvrzení vyloučili. Za pravdu jim dal i soudní znalec, podle něhož ke zlomení nohy došlo dlouho před ženinou smrtí.

Z příspěvku na péči zůstávala víc než polovina

Pracovníci pohřební služby také zmínili, že žena ležela na gauči, který byl až o třicet centimetrů propadlý proležením a byl promočený. „O toho člověka bylo špatně pečováno,“ konstatoval jeden z nich.

To ostatně zmiňoval i státní zástupce v obžalobě, podle níž Hlávková své matce nezajistila dostatečnou péči, ačkoliv na péči o ni pobírala až 19 tisíc korun měsíčně.

Ptala se syna i na to, zda může uklízet. Policie mladíka obvinila z týrání

Krimi

„O maminku jsem pečovala dost dobře, jezdila jsem s ní po doktorech, na nákupy,“ odmítla obžalobu Hlávková. Rovněž popřela, že by její matka měla proleženiny. „Tam nic neměla, protože já jsem ji mazala,“ prohlásila Hlávková.

Na otázku soudkyně, jaké má zkušenosti s péčí o lidi, odvětila, že jako uklízečka pracovala skoro na všech lékařských odděleních. Později, když uklízela v léčebně dlouhodobě nemocných, se prý o starší lidi i starala ve smyslu, že jim dávala napít nebo pomáhala s jejich mytím.

Podle znalců je Hlávková morálně otrlá a má nedostatek empatie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám