Hlavní obsah

Nečasova exporadce zatkli v Německu, pak ho pustili

Právo, Patrik Biskup

Letos v březnu skončil pod zámkem v německé cele Jan Drtina (50) z Plzně, na kterého český soud vydal dva měsíce předtím evropský zatykač, protože nenastoupil trest a vyhýbal se dalším trestním řízením. Exporadce bývalého ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase a někdejší šéf Asociace pracovních agentur byl ale po několika týdnech z vydávací vazby propuštěn na svobodu.

Jan Drtina u souduVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Propuštěn byl údajně ze zdravotních důvodů a se slibem, že bude pro justiční orgány kontaktní.

Pak se po něm slehla zem. Až před dvěma týdny policisté Drtinu zadrželi při náhodné silniční kontrole na Rokycansku. Poznali ho i přesto, že se měl prokazovat falešnou identitou. Už ve vězeňském mundúru se ve středu začal zpovídat u plzeňského okresního soudu z více než milionového podvodu. Podle žaloby připravil o byt i peníze 45letou ženu.

Nyní podnikám kroky k tomu, aby mi byl výkon trestu ze zdravotních důvodů přerušen
obžalovaný Jan Drtina<br />

„Vystupoval jako osoba pracující pro realitní kancelář. S poškozenou se dohodl, že jí zprostředkuje prodej jejího bytu a z utržených peněz pak následně zajistí koupi bytu nového, o kterém nepravdivě tvrdil, že je jeho vlastníkem. Získanou částku více než milion korun z prodeje bytu si ale nechal pro sebe a žádný nový byt pro poškozenou nezajistil,“ uvedla státní zástupkyně.

Obžalovaný u soudu tvrdil, že chtěl ženě pomoci, když se na něj obrátila, jestli by jí poradil při vyřizování dědictví po tetě, jehož součástí byl i předmětný byt. „Právník sice nejsem, ale jako bývalý poradce ministra nějaké zkušenosti mám. Chtěla ten byt prodat kvůli tomu, že v něm teta vyskočila z okna, a proto tam nemůže bydlet,“ vypovídal před soudem.

Odkazoval na lékařské tajemství

Byt podle svých slov prodal a částku přes milion korun ženě předal v hotovosti. „Z toho mi dala provizi sto tisíc, na které jsme se předem dohodli. V tom bytě, který pak chtěla koupit, bydlela v nájmu. Věděla, že mi nepatří. Rozhodně jsem se nechtěl na její úkor nějak obohatit,“ prohlásil Drtina, který už byl v minulosti odsouzen za podvody a zpronevěru.

K okolnostem svého zadržení v SRN řekl, že se tam tehdy zdržoval, neboť má i německé občanství. „Byl jsem vyzván tamní policií, abych se dostavil na základě zatýkacího rozkazu. To jsem učinil a dobrovolně se jim vydal. Po deseti dnech jsem byl propuštěn z vydávací vazby ze zdravotních důvodů,“ uvedl.

Jaké konkrétní nemoci ho sužují, ale soudu neprozradil s odkazem na lékařské tajemství. „Mohu jen říci, že nyní podnikám kroky k tomu, aby mi byl výkon trestu ze zdravotních důvodů přerušen,“ uvedl obžalovaný muž. Tvrdil, že o výzvě k nástupu do vězení ani o žádné jiné obsílce nevěděl. „Nic takového jsem nepřevzal, a to jsem si poštu v Německu pravidelně přebíral,“ pokračoval Drtina.

V ČR jej policisté podle jeho slov zadrželi během cesty na lékařské vyšetření. Na otázku soudu, zda při kontrole uváděl jiné jméno, neodpověděl s tím, že se k tomu nechce vyjadřovat. Soud bude pokračovat výslechy poškozené a dalších svědků.

Reklama

Výběr článků

Načítám