Hlavní obsah

Nebezpečnou pálenku mohli v Ostravě vyrábět už před dvěma lety, varuje policie

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Ostravští kriminalisté stále prověřují, jak se nebezpečná chemická látka 2-propanol dostala do ovocných destilátů, které byly vyrobeny v pěstitelské pálenici PP FAKR v Ostravě-Radvanicích. Policie varovala veřejnost, že nebezpečný destilát mohli v pálenici vyrábět už před dvěma lety.

Foto: Celní správa

Nakupovat alkohol z neznámého zdroje se nemusí vyplatit.

Článek

Na dva zdraví ohrožující výrobky narazili hygieničtí inspektoři v březnu, destilát byl zřejmě smíchán s denaturovaným lihem. V jablkovém destilátu z pálenice objevili hygienici 2-propanol, 2-metyl-2-propanol a nadlimitní množství metanolu, v hruškovém destilátu pak byl 2-propanol a 2-metyl-2-propanol.

Ministerstvo zemědělství zakázalo proto pálenici od 3. dubna zakázalo provoz.

Nepijte to, apeluje policie

Případem se tehdy začali zabývat i policisté. „Kriminalisté zahájili úkony trestního řízení pro trestný čin ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty. Pokračují výslechy zúčastněných a svědků,” uvedla ostravská policejní mluvčí Gabriela Holčáková. Dodala, že je možné, že v průběhu vyšetřování bude případ překvalifikován pro jiný trestný čin.

„Z dosud zjištěných faktů vyplývá, že někteří zákaznicí již destilát požili bez toho, že by pozorovali zdravotní potíže. Další kontaktovali policisty s dosud nezkonzumovaným alkoholem: Ten byl podroben zkoumání v akreditované laboratoři a zdraví závadná látka byla v destilátu zjištěna,“ popsala.

Policisté upozorňují, že některé závadné destiláty mohly být vyrobeny už v roce 2011. „Apelujeme na veřejnost, aby pokud vlastní ovocný destilát, pořízený v letech 2011 až 2013 v pálenici PP FAKR Ostrava-Radvanice, nepožívala,“ sdělila Holčáková. Pokud lidé alkohol chtějí zkonzumovat, měli by si ho nejprve nechat zkontrolovat v některé z akreditovaných laboratoří. V případě, že laboratoř zjistí závadnost destilátu, mají lidé kontaktovat kriminalisty na telefonu 974 725 349.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám