Hlavní obsah

Napadený muž prozradil těsně před smrtí jméno útočníka

Právo, Aleš Fuksa
Uherský Brod

Z těžkého ublížení na zdraví s následkem smrti obžaloval krajský státní zástupce devětatřicetiletého muže z Hradčovic na Uherskobrodsku. Obžalovaný měl koncem letošního února napadnout sedmapadesátiletého kameníka pocházejícího z Hluku. Údajně jej silně udeřil cihlou do hlavy. Poškozený o tři týdny později zraněním podlehl.

Foto: Profimedia.cz

Smrtícím nástrojem byla cihla.

Článek

„K útoku měla být použita pálená cihla o velikosti 11x11x23 centimetru a hmotnosti téměř čtyři kilogramy, kterou byl poškozený jednou udeřen,“ přiblížil státní zástupce Roman Kafka.

O vině devětatřicetiletého muže svědčí zejména svědectví samotného zemřelého, který před smrtí hovořil se svými blízkými příbuznými a na jejich dotazy jim uvedl, že byl napadený a potvrdil jim i jméno útočníka.

„Výpověď umírajícího, navíc učiněnou jen osobám blízkým těsně před smrtí, je třeba i s ohledem na jeho zdravotní stav hodnotit opatrně a s rezervou, nicméně je podporována dalšími důkazy,“ poznamenal Kafka.

Měl na mysli především nález smrtícího nástroje - cihly, na které kriminalisté objevili pachovou stopu později obviněného muže. Další pachové stopy byly na peněžence poškozeného muže.

Obviněný se odmítl podrobit fyziodetekčnímu vyšetření, tedy tzv. detektoru lži. „On sám popírá, že by poškozeného napadl, na předmětný večer ale nemá alibi,“ doplnil státní zástupce.

V případě uznání viny hrozí útočníkovi trest odnětí svobody od osmi do 16 let. Je stíhán na svobodě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám