Hlavní obsah

Náměstek policejního prezidenta Husák Lessyho požádal o uvolnění z funkce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Náměstek policejního prezidenta Vladislav Husák požádal svého nadřízeného Petra Lessyho o uvolnění z funkce. Husák se tak nyní může podle služebního zákona ucházet o tři volná místa v nižší tarifní třídě - šéfa ochranné služby, Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování nebo krajského ředitele Ústeckého kraje, řekla ve čtvrtek mluvčí policejního prezidia Pavla Kopecká.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Náměstek policejního prezidenta Vladislav Husák

Článek

Podle serveru Česká pozice si však Husák řekl o post šéfa ochranné služby. Stejnou informaci sdělila mluvčí i ČTK, později však požádala o opravu textu. Podle ní šlo o chybu. "Policejní prezident bude s plk. Husákem hovořit o možnostech jeho ustanovení na volná služební místa v rámci Policie ČR," podotkla.

Zatím tak stále není jasné, kdo ve funkci nahradí bývalého šéfa ochranné služby Františka Snopka. Média přitom spekulovala o tom, že útvar chránící ústavní činitele povede jeho současný náměstek a bývalý šéf protidrogové centrály Jiří Komorous.

Husák ve funkci náměstka končí, protože Lessy přijal jeho dříve nabídnutou rezignaci. Svůj odchod z vedení policie nabídl loni poté, co se v médiích objevily zprávy o jeho schůzce s lobbistou Romanem Janouškem.

Lessy ve čtvrtek serveru Česká pozice řekl, že s Husákovým odchodem počítá do konce první poloviny roku. Podle něho však přesný termín zatím není jasný. "Je tu totiž několik zásadních rozdělaných věcí - od speciální pořádkové jednotky ve Šluknovském výběžku až po roli koordinátora bezpečnostních opatření na mistrovství Evropy ve fotbale, (které má Husák na starosti)," sdělil serveru policejní prezident.

Husák se měl setkat s Janouškem

Husák nabídl svou rezignaci už ke konci loňského roku. Důvodem byly zprávy médií o tom, že se v Obecním domě setkal s kontroverzními podnikateli Tomášem Hrdličkou a Janouškem, vedle nich tam měl být i exprimátor Pavel Bém. Náměstek tvrdil, že šel kolem a jen se zastavil pozdravit své známé. Janoušek tam podle něho vůbec tehdy nebyl. Lessy však rezignaci svého náměstka přijal až koncem března poté, co lobbista podle policie srazil v opilosti ženu.

"Chci, aby policie nebyla jakkoli zpochybňována v této kauze, tak vám oznamuji, že byť není sebemenší podezření, že by pan náměstek Husák i v řádu několika měsíců vůbec komunikoval s panem Janouškem, přesto jsem přijal jeho nabídku k rezignaci," uvedl tehdy Lessy. Husák ve svém prohlášení odmítl spojování svého odchodu s Janouškem či jeho incidentem.

Reklama

Výběr článků

Načítám