Hlavní obsah

Nákupčí se chtěl obohatit na úkor svého zaměstnavatele

Novinky, ČTK, Petra Konečná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Břeclavsko

Nákupčí břeclavské akciové společnosti FOSFA se chtěl na úkor svého zaměstnavatele obohatit o zhruba 30 tisíc korun. Měl za úkol prozkoumat trh a najít vhodného dodavatele obalů pro prací prášky. Toho taktéž našel. Domluvil s ním spolupráci ale pod podmínkou provize, která měla jít přímo do rukou zaměstnance. Dodavatel však o incidentu informoval policii.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Zaměstnanec společnosti FOSFA, a.s. se chtěl obohatit na úkor svého zaměstnavatele.

Článek

Policie muže zadržela přímo při předávání peněz již minulý týden. V současnosti je bez zaměstnání a hrozí mu obvinění pro trestný čin přijímání úplatku. V případě usvědčení si může odsedět až tři roky ve vězení.

Nákupčí měl společnosti FOSFA zajistit 10 tisíc kilogramů obalového materiálu určeného pro prací prášky. Jím zvolený dodavatel nabízel kilogram za 65 korun.

Zaměstnanec však žádal, aby za zprostředkování dostal provizi v hodnotě tří korun z každého prodaného kilogramu. Tato částka měla být zároveň započtena do celkové ceny uvedené na účtu vystaveném pro FOSFU. Dodavatel se však spojil s policií, kterou o celém incidentu informoval.

Počínání zaměstnance jistě není ve svém druhu ojedinělé. Nákupčí většinou za své zprostředkování dostávají tučné odměny a to na úkor svých zaměstnavatelů. Ve většině případů se transakce nikdy nepodaří prokázat.

Akciová společnost FOSFA je jedním z největších evropských zpracovatelů fosforu s letitou tradicí. Její zárodky nalezneme již v roce 1884. Mezi její produkty mimo jiné patří prací a čistící prášky, dezinfekční prostředky a hnojiva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám