Hlavní obsah

Náhrobní kámen se na výletě zřítil na žáka, soud mu potvrdil odškodné 8,8 miliónu

Právo, Vladimír Klepáč
Brno
Aktualizováno

Brněnský krajský soud v úterý v odvolacím řízení potvrdil nyní dvacetiletému Borisi Trávníčkovi odškodné 8,8 miliónu korun za to, že v roce 2011 po úrazu na školním výletě ochrnul na polovinu těla a je nyní připoután na invalidní vozík.

Ředitel ZŠ Rousínov k verdiktu o odškodněníVideo: Vladimír Klepáč, Právo

 
Článek

Událost se stala na židovském hřbitově v Rousínově u Vyškova, kde se na tehdy 13letého chlapce zřítil několikasetkilogramový pomník. Nedopatřením jej svrhl jeden ze žáků. Trávníček sice žaloval rousínovskou základní školu, odškodné ale zaplatí její zřizovatel, tedy radnice, a pojišťovna.

„Šlo o nešťastnou náhodu. Informace o tom, že na výletě nebyla dodržována kázeň, jsou jen fabulace,“ řekl Právu po vynesení verdiktu ředitel rousínovské základní školy Jiří Kyjovský. S politováním připustil, že událost hochovi změnila život.

Drtivá psychická újma

Přesto se škola před časem odvolala proti rozhodnutí Okresního soudu Vyškov, který mladíkovi přiznal bezmála devítimiliónové odškodné za trvalé postižení. Krajský soud v Brně v úterý všechny důkazy opětovně zhodnotil, odvolání školy zamítl a odškodné v plné výši potvrdil. Odkázal přitom na znalecké posudky, z nichž vyplývá, že mladík má kvůli úrazu řadu problémů, má ztížené společenské uplatnění a utrpěl psychickou újmu, s níž se bude potýkat celý život.

„Až nyní si v plném rozsahu uvědomuje, co pro něj nehoda znamená, že nebude mít řádný partnerský vztah a nebude žít běžným manželským životem,“ řekl v odůvodnění rozhodnutí předseda odvolacího senátu Jaroslav Burian.

Za školu, která vlastní peníze nemá, uhradí odškodné radnice. Půjde o citelný zásah do jejího rozpočtu. Rousínovský starosta Jiří Lukášek (Pro Rousínovsko) se k rozsudku nevyjádil. Škola je sice pojištěna pro případ úrazů dětí, ale jen do výše pěti miliónů korun. Zbytek uhradí město. Matka a otec poškozeného už dříve vysoudili po miliónu korun, pojišťovna chlapci vyplatila už přes milión.

Zbyl mu jen stolní tenis

Mladík se úterního jednání neúčastnil. Zborcený starobylý náhrobní kámen mu způsobil poranění míchy, ledvin a jater, rozdrtil mu dva obratle a způsobil mu otevřenou zlomeninu nohy. Hoch přitom miloval pohyb. Podle učitelů byl excelentní žák, byl všestranně mimořádně sportovně nadaný. Nyní hraje stolní tenis, původně však chtěl vyniknout ve fotbale.

Neštěstí se stalo na školním výletě v hodině dějepisu. Učitel ji chtěl zpestřit návštěvou židovského hřbitova coby známé kulturní památky. Hřbitov byl uzamčený a třída se dostala dovnitř místem, kde schází plot. Učiteli, který je již v důchodu, v roce 2012 uložil vyškovský soud trestním příkazem za těžké ublížení na zdraví z nedbalosti trest odnětí svobody na rok s podmínečným odkladem na 15 měsíců. Rodina pedagoga z ničeho neobviňuje.

Trávníček poukazoval v odůvodnění své žaloby o vysoké odškodné na to, že například celý dům rodičů bylo nutné kvůli jeho invaliditě upravit. Mladík původně žádal odškodné 14 miliónů korun. Vyškovský okresní soud ale tuto částku podstatně snížil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám