Hlavní obsah

Nadřízení donutili šéfa týmu Mari změnit policejní dokument

Právo, Pavel Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Právu se podařilo zjistit, proč nebyl šokující policejní dokument, který upozorňoval na kriminalizaci nevinných lidí, nepohodlných Berdychovu gangu, součástí spisu, který nyní prověřuje Inspekce ministra vnitra. Jeho autor, šéf speciálního policejního týmu Mari, ho musel na příkaz nadřízených vyřadit.

Foto: Věra Breiová

Marii Kopáčkové (vpravo) se splnil sen. I když je na vozíčku, nasbírala houby a mohla si udělat smaženici

Článek

Právo získalo svědectví, že existují dvě verze vyhodnocení činnosti týmů Mari a Mari I z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Oba týmy měly za úkol Berdychův gang odhalit a získat důkazy. Původní vyhodnocení obsahuje pasáže o kriminalizaci nepohodlných lidí, únicích informací z policie do kriminálního prostředí a jména podezřelých policistů.

Ve druhé přepracované verzi tyto pasáže chybějí. Obě přitom jsou původní a pravé. Autorem obou vyhodnocení má být šéf týmu Mari Radek Čermák. Právě on měl loni v květnu vypracovat dvě verze. První a původní mu podle informací Práva nadřízení vrátili s pokynem, aby z ní vyřadil pasáže o kriminalizaci nevinných, únicích informací a jména policistů.

Čermák údajně pokyn splnil a stal se tak autorem dvou verzí. O důvodech, proč Čermákův nadřízený nařídil dokument ochudit o nejzávažnější sdělení, se lze jen dohadovat.

"Právo zveřejnilo 22. prosince 2004 původní dokument. To mohu potvrdit, protože od loňského podzimu je toto původní vyhodnocení součástí trestního spisu mého mandanta," řekl v pondělí Právu advokát Jaroslav Jankrle, který obhajuje jednoho z bývalých šéfů týmu Mari Petra Vojtěchovského. Ten je od loňského května postaven mimo službu a čelí obvinění z trestné činnosti.

Mluvčí: nic se netajilo

Mluvčí policejního prezidia Blanka Kosinová na dotaz Práva o existenci dvou verzí odpověděla: "Vedení ÚOOZ je ochotno kdykoli předstoupit před jakoukoli parlamentní reprezentaci k tomu určenou a dokázat, že není nic, co by zatajilo."

Podle důstojníků ÚOOZ stanovisko mluvčí nic nemění na skutečnosti, že existují dvě verze uvedené zprávy. Vše se mělo odehrát tak, že po zadržení Vojtěchovského loni 20. května se na čas stal šéfem Mari Čermák.

"Splnil původní pokyn vydaný ještě před zadržením Vojtěchovského a zpracoval vyhodnocení trestního spisu ČTS: ÚOOZ -80/V7-2003 k datu 23. května 2003. To dostal zpět k přepracování. Úkol splnil, takže vznikla druhá verze. Sice později, ale se stejným datem a pod stejnou spisovou značkou. Tentokrát oficiální a přijatelná pro nadřízené," řekl důstojník.

Inspekce ministra vnitra se nevyjádřila

Ředitel Inspekce ministra vnitra Miroslav Borník se včera k těmto sdělením nevyjádřil, protože je na dovolené. Advokát Jankrle naopak vyjádření důstojníka označil za pravdivé. "Může to potvrdit osobně pan Čermák, jeho nadřízení a nejméně dva další policisté ÚOOZ. Pokud budou zbaveni mlčenlivosti, pak budou moci svědčit i u soudu," zdůraznil Jankrle.

Uvedl, že problém není v úniku dokumentu do Práva, nýbrž v obsahu původního vyhodnocení trestního spisu a faktu, že je třeba prověřit kriminalizaci nepohodlných. "To je už rok neřešený a zřejmě zatajovaný problém," dodal advokát. Přitom 22. prosince šéf ÚOOZ Jan Kubice ve svém stanovisku tvrdil, že žádný takový dokument neexistuje a Právo že čerpá z informací bývalého policisty.

Reklama

Výběr článků

Načítám