Hlavní obsah

Nadhodnoceným textilem měl gang získat na DPH půl miliardy korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Škodu půl miliardy korun podle policie způsobila skupina devíti osob, která si nechala vyplácet neoprávněně odpočty DPH. Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu případ vyšetřovali osm let, přičemž se snažili získat důkazy ze zahraničí. Tři obvinění jsou ve vězení a dva na útěku. Zbytek je vyšetřován na svobodě.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Hlavním organizátor byl Iráčan s českým občanstvím, jeho kumpáni byli tři Iráčané, čtyři Češi a Slovák. Trestnou činnost provozovali podle vyšetřovatelů mezi roky 2008 až 2010.

„Skupina obchodovala se záměrně nadhodnoceným zbožím neznámého původu, přičemž cílem nebyl zisk z podnikatelské činnosti, ale dosažení neoprávněného vyplacení nadměrných odpočtů DPH,“ uvedla mluvčí centrály Iva Knolová.

Muži založili řetězce společností, které byly mezičlánky. Jednatelé byli bílí koně a odběrateli nadhodnoceného zboží firmy z Iráku a Spojených arabských emirátů. „Z vypracovaných znaleckých posudků mimo jiné vyplynulo, že cena obchodovaného zboží, v tomto případě textilu, měla být záměrně až desetinásobně navýšena a zcela zjevně překračovala maloobchodní cenovou hladinu,“ konstatovala Knolová.

Někteří jsou ve vězení

Kriminalisté několik let usilovali o spolupráci s úřady dvou zmíněných zemí. Nakonec se jim to podařilo a získali důležité důkazy, aby mohli podat návrh na obžalobu. Skupinu viní z trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby se škodou cca 470 miliónů korun.

„Trestní stíhání čtyř osob je vedeno na svobodě, proti dvěma cizím státním příslušníkům je trestní stíhání vedeno jako proti uprchlým, další tři obvinění (dva Češi a jeden Slovák) byli nedávno za obdobnou daňovou trestnou činnost prováděnou v menším rozsahu pravomocně odsouzeni k sedmi a pěti letům odnětí svobody,“ popsala mluvčí.

Policisté zajistili několik nemovitostí v hodnotě desítek miliónů korun. Mužům hrozí až 13 let vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám