Hlavní obsah

Na válku s fanoušky agenturu neseženete, říká šéf brněnského klubu

Právo, pko
BRNO
Aktualizováno

Podle ředitele brněnského fotbalového klubu Radka Běláka si problémoví fanoušci přijeli o víkendu do Brna vyzkoušet, jak fungují nová pravidla. Přestože sektor příznivců hostujících příznivců Baníku hlídali členové bezpečnostní agentury z Ostravy, proti rozvášněným fotbalovým chuligánům neměli žádnou šanci. Podle něj situaci pomůže jen změna legislativy.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Policisté zasahují proti fanouškům Baníku

Článek

„Přehnali se přes ně, přitom ti kluci byli fyzicky dobře disponovaní. Ale tady neměli šanci,“ konstatoval Bělák.

Pořádek na brněnském stadiónu hlídalo na 300 členů ochranky. Podle vedení klubu to byl maximální počet.

„Zkuste najít agenturu, která by šla do otevřené války s fanoušky. Do Brna přijelo několik set lidí ne na fotbal, ale válčit. To prostě vlastními silami nezvládnete. Když na stadión nastoupila policie, ti výtržníci se honem vraceli zpátky do svého sektoru. Oni si to přišli vyzkoušet,“ řekl Bělák.

Policisté zatím nevědí, zda si budou zásah účtovat, musí jej nejprve vyhodnotit.

BEZ KOMENTÁŘE: Ostravští fanoušci v Brně vtrhli na hřiště. Zdroj: Prima TV

Řešení vidí ředitel brněnského klubu v represích a legislativních změnách.

„Kdyby všech těch 150 lidí obvinili z výtržnictví, podruhé by si to možná rozmysleli. V cizině se ploty od trávníků oddělávají a my je tady máme stavět? V Anglii žádné zábrany u hřiště nemají, když tam člověk vleze na hrací plochu, dostane dva měsíce vězení a na fotbal už se nikdy nepodívá. Musí se změnit legislativa, pokud nechceme mít místo bitev na trávníku bitvy v ochozech,“ varoval Bělák.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek v pondělí oznámil, že v úterý předloží poslaneckému klubu své strany návrh zákona, kterým by se zrušila úprava prosazená ministrem vnitra Ivanem Langerem (ODS), podle níž policie zasahuje na fotbalových stadionech pouze pokud pořadatel situaci nezvládne. Paroubek to odůvodnil nedělními událostmi při utkáních 1. Gambrinus ligy.

Brněnská policie se k zásahu zatím blíže odmítá vyjádřit. „Byl to první zásah podle nových pravidel, takže to musíme pečlivě prověřit včetně videozáznamů. O tom, zda bude muset klub zásah platit, je předčasné spekulovat, bližší informace podáme nejdřív za týden,“ pravila policejní mluvčí Andrea Procházková.

Anketa

Kdo by měl podle vás zajišťovat bezpečnost na stadiónech
Sám pořadatel, jde o soukromou akci
14,6 %
Policisté, zvládnout rozlícené fanoušky není v silách pořadatele
11 %
Policisté, ale pořadatel by jim měl platit
74,4 %
Celkem hlasovalo 23638 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám