Hlavní obsah

Na Šumavě zemřela turistka

Právo, Jindra Pašková

Při turistickém výletě na Šumavě zemřela žena. Vrtulník letěl na místo už marně. Sedmasedmdesátileté turistce se v pondělí dopoledne udělalo nevolno při výletu na Zhůří nedaleko Horské Kvildy. Když její manžel volal horskou službu, byla žena v bezvědomí. S pomocí spěchal na místo záchranář ze stanice Zadov.

Článek

„Cestou ještě volal manželovi postižené, aby zjistil přesnou polohu a její stav. Manžela pak také zdravotničtí záchranáři instruovali po telefonu s pokyny pro resuscitaci,“ informoval náčelník Horské služby Šumava Michal Janďura.

K bezvládné ženě dorazil horský záchranář spolu se zdravotníky, ženě se mezi tím pokoušeli pomoci procházející turisté. K životu už ale nevrátily ani další desítky minut resuscitace a lékař musel konstatovat smrt. Na místo dorazil i záchranářský vrtulník.

„Šumava nepatří mezi horské oblasti, které mají těžké turistické trasy s velkým převýšením. To ale neznamená, že místní stezky nejsou náročné, zvlášť pro osoby starší či nemocné. Apeluji proto na návštěvníky našich hor, aby pečlivě své výlety plánovali a nepřeceňovali své síly,“ dodal k události náčelník Janďura.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám