Hlavní obsah

Na přechodu do dívky najíždělo auto, před soudem skončila sama

Právo, Petr Kozelka

Rok v obavách prožila sedmadvacetiletá Žaneta Gregorová. Na přechodu do ní najíždělo auto, přesto před soudem neskončil bezohledný řidič, ale ona sama. Byla odsouzena k pokutě a až odvolací soud uznal, že verdikt byl nesmyslný.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Vše se odehrálo na jedné z brněnských ulic, kterou dívka přecházela na zelenou. Pak do ní najelo odbočující auto. Musela před autem uskočit, řidič do ní navíc ještě opakovaně najížděl, aby mu uhnula. Ve vypjaté situaci pak bouchla do kapoty vozu a promáčkla ji.

„Přecházela jsem na zelenou, když vtom se z pravé strany vyřítilo auto a jeho řidič mě evidentně přehlédl,“ řekla Právu Gregorová.

Začal nadávat a řvát

„Musel prudce zabrzdit, navíc jsem musela ještě uskočit. Zakřičela jsem na něj, že mám zelenou, ale on začal prudce gestikulovat a ještě do mě začal najíždět. Byl těsně u mě, takže jsem musela znovu uskočit, abych si zachránila nohy. V tu chvíli mě nenapadlo nic jiného než mu praštit do kapoty,“ uvedla.

Po úderu zůstala kapota Škody Octavie promáčknutá, dvaapadesátiletý řidič okamžitě vyskočil a sápal se po mladé ženě.

„Začal mi nadávat a řvát, že to si zaplatím. Já jsem před ním couvala, on mě proto chytil za ruku, zkroutil mi ji a křičel, ať mu dám peníze. Bylo to hodně vyhrocené, naštěstí se seběhli lidé a řekli mu, ať mě okamžitě pustí, že volají policii,“ vzpomínala mladá žena.

Když Gregorové přišlo předvolání na podání vysvětlení, měla za to, že se policisté budou zabývat chováním řidiče. Jenže přišel šok. Dozvěděla se totiž, že opletačky se zákonem bude mít ona, a to kvůli promáčknuté kapotě. Státní zástupce nato podal na dívku obžalobu a brněnský městský soud ji odsoudil k pokutě.

Muž obžalovanou výrazně ohrozil a vyprovokoval k následné reakci
soudce Aleš Flídr

„To pro mě znamenalo, že budu mít záznam v trestním rejstříku. Nemohla bych tím pádem vycestovat do spousty zemí, znamenalo by to problémy v zaměstnání. A vše kvůli takové hlouposti,“ otřese se ještě dnes při vzpomínce na rozsudek.

Odvolání dostal na stůl senát v čele se soudcem Alešem Flídrem. Ten zcela nekompromisně smetl rozsudek městského soudu ze stolu. Upozornil, že trestní právo má být použito až jako poslední možnost a justice by jej neměla za každou cenu aplikovat na každou malichernost.

Rána za neslušné chování

„Nelze připustit, aby byla dovozována trestní odpovědnost a z ní vyplývající důsledky ve vztahu k činům postrádajícím nebo majícím jen zanedbatelnou společenskou škodlivost,“ konstatoval soudce Flídr.

Soudci připomenuli, že ráně do kapoty předcházelo nevhodné chování řidiče. „Obžalovanou výrazně ohrozil a vyprovokoval k následné reakci. Sám si byl vědom toho, že ji ohrozil, a přiznal, že i poté ještě popojížděl. Příčinou jednání obžalované tak byl úlek, který nastal předchozím jednáním řidiče,“ měl jasno Flídr.

Senát krajského soudu proto trest zrušil a celý případ poslal na brněnský magistrát s tím, že šlo maximálně o přestupek.

„Když mě městský soud odsoudil, měla jsem chvíle, kdy jsem si říkala, že se asi žádné spravedlnosti nedovolám. Pak jsem si ale uvědomila, že když se za sebe nepostavím, nikdo jiný to za mě neudělá, takže jsem se odvolala. Rok pekla teď pro mě skončil, konečně si můžu oddechnout,“ přiznala s úsměvem Gregorová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám