Hlavní obsah

Na pražském soudu se usídlil roj včel

Novinky, kub
Praha

Správu budovy obchodního úseku Městského soudu v Praze zaměstnaly v úterý odpoledne včely. Jejich roj se usadil zvenčí na oknech v přízemí. Pracovníci soudu povolali odbornou firmu. Včely shodou okolností obalily okna soudu den poté, kdy se slavil Světový den včel.

Roj včel u Městského soudu v PrazeVideo: Novinky

 
Článek

Včelí roj zaznamenali pracovníci soudu v odpoledních hodinách. Hmyz zaujal také kolemjdoucí, kteří si rojení fotili a natáčeli na mobily. Městská policie později ohraničila místo bezpečnostní páskou.

Jeden z pracovníků soudu podle svých slov volal hasičům, kteří ale podobné situace neřeší, a tak ho odkázali na včelaře. Ti prý ale pracovníka nasměrovali na deratizátorskou firmu, která se kromě hubení hlodavců zabývá i hmyzem.

Podobný rozruch vyvolal roj včel i v neděli v těsné blízkosti Karlova mostu. Roj se usídlil na sloupu veřejného osvětlení, nakonec si pro něj po dohodě s hasiči přijel včelař.

Foto: Ondra Novotný (Facebook)

Roj včel u Karlova mostu

Kuriózní je, že včely obsadily veřejná místa v době, kdy se připomíná jejich svátek. V pondělí se totiž slavil Světový den včel (anglicky World Bee Day).

Včely jsou jedním z nejdůležitějších článků potravního řetězce. Na jejich opylování jsou kriticky závislé mnohé druhy rostlin, které bez jejich pomoci vytvoří mnohdy jen desetinu či ještě méně plodů a semen.

Přírodovědci v posledních letech varují před vymíráním včel vlivem znečištění životního prostředí, které by mohlo mít v přírodě fatální následky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám