Hlavní obsah

Na párty bez roušek se vydával za spolužáka, dostal podmínku

Právo, Patrik Biskup

Roční podmínkou potrestal ve čtvrtek klatovský okresní soud Martina Valečka za to, že se v době nouzového stavu loni na jaře účastnil nepovolené párty na šumavském Špičáku a při policejní šťáře se vydával za svého spolužáka.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Byl uznán vinným z poškození cizích práv,“ potvrdila Právu šéfka klatovských žalobců Jiřina Vítovcová.

Vše se točí kolem nelegální párty v pizzerii U Michala začátkem loňského dubna. V té době platil zákaz konzumace jídel a pití ve vnitřních prostorách stravovacích zařízení a lidé museli nosit všude roušky. Tehdy se v podniku sešla dvanáctičlenná parta mužů, kteří veškerá omezující nařízení ignorovali. Zasáhnout musela až policie, která zkontrolovala totožnost u všech přítomných a následně případ předala k vyřešení správnímu orgánu.

Za párty bez roušek pokutovali hygienici nepravého, vydával se za něj spolužák

Krimi

„Přišel mi dopis z hygieny, kde bylo napsáno, že jsem byl jeden z účastníků této sešlosti a choval se tam v rozporu s tehdy platným nařízením vlády. Tím jsem měl spáchat přestupek podle zákona o ochraně veřejného zdraví a jako sankci za porušení protiepidemiologických opatření mám zaplatit tisíc korun,“ řekl Právu poškozený Martin T.

A protože o tom 25letý mladík nic nevěděl, bránil se trestním oznámením. „V tu chvíli jsem si uvědomil vážnost situace a rozhodl se ji okamžitě řešit. Jednak jsem nechtěl být spojován s nějakým průšvihem kolem koronaviru, a hlavně jsem byl vyděšený z toho, že moji identitu může někdo zneužít i v jiných situacích, kdy by to pro mě mohlo mít daleko horší následky,“ vysvětlil.

Policie později zjistila, že se za něj vydával pravý viník, který zneužil jeho osobní údaje. Šlo právě o jeho bývalého spolužáka Martina Valečka. „Ten při kontrole uvedl údaje poškozeného jako své vlastní poté, co odmítl na výzvu hlídky prokázat svoji totožnost. S poškozeným se znali ze školy a měl přístup i k jeho osobním údajům, které mu předtím Martin T. zaslal pro rezervaci letenek do USA,“ stojí ve spise.

Reklama

Výběr článků

Načítám