Hlavní obsah

Na Olomoucku řádí podvodníci. Vysávají účty obětí

Kreativita podvodníků nezná mezí. Přesvědčili se o tom opět policisté v Olomouci, na které se v pondělí obrátili hned čtyři lidé, kteří byli podvodníky podvedeni a přišli o desítky tisíc korun. V úterý o tom informovala policejní mluvčí Petra Vaňharová.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Jako první se podle ní na policii obrátil 41letý muž z Olomoucka, který zhruba v polovině července nabízel na inzertním portálu hodinky za 3000 korun.

Na inzerát zareagovala prostřednictvím aplikace určené k bezplatnému zasílání zpráv neznámá osoba, se kterou se dohodl na prodeji a úhradě přes kurýrní společnost.

„Poté klikl na odkaz zaslaný kupujícím a zde vyplnil název své banky. Nato začal přijímat e-maily a zprávy, ve kterých měl verifikovat další operace. Podle svých slov však nic takového nepotvrdil, a i přesto se neznámý pachatel naboural do jeho bankovního účtu, ze kterého mu odčerpal přes 170 tisíc korun,“ uvedla mluvčí.

Podobně podle ní dopadla i stejně stará žena z obce na Olomoucku, která inzerovala prodej dětského lehátka za 500 korun.

„I ona přistoupila na způsob prodeje přes přepravní společnost. Po kliknutí na přijatý odkaz vyplnila údaje ke své platební kartě a po chvíli zjistila, že jí z účtu zmizelo téměř 80 tisíc korun,“ konstatovala Vaňharová.

Žena uvěřila, že ji oslovila Česká pošta, vyplnila údaje a přišla o 75 tisíc korun

Krimi

Další případ, při kterém podvodníci připravili 47letou ženu z Olomouce o bezmála 170 000 korun, započal minulý týden telefonátem od domnělé policistky. Ta se jí zprvu zeptala, zda mohou mluvit rusky, s čímž žena souhlasila.

„Záhy nato se dočkala sdělení, že peníze na jejím kontě jsou v ohrožení. Po tomto oznámení jí k telefonu volající předala údajného pracovníka banky, taktéž hovořícího rusky,“ poznamenala Vaňharová.

„Rozrušená žena si od něj vyslechla, že na jejím účtu dochází k podezřelým transakcím, a v obavách o své úspory mu sdělila přihlašovací údaje do internetového bankovnictví a následně i přijaté ověřovací kódy.“

„Po nějakém čase začala nad celou situací více přemýšlet a raději navštívila svoji banku. Zde se dozvěděla, že se stala obětí podvodu,“ dodala.

Uvěřila, že jí někdo z banky napadl účet. Nakonec přišla o statisíce korun

Krimi

Na jiný typ lsti se podle ní nechal nachytat 34letý Olomoučan, který v pondělí obdržel SMS zprávu o získané odměně od České pošty.

Obsahem zprávy byl hypertextový odkaz, na který muž klikl a byl přesměrován na nezjištěnou doménu s informacemi o přeplatku na účtu SIPO ve výši 20 tisíc korun.

„Následně došlo k automatickému přesměrování na stránky jeho banky, které se jevily jako pravé. Ihned po zadání přihlašovacích údajů se dočkal vyrozumění, že došlo k jeho odhlášení. Proto se do bankovnictví opětovně přihlásil, ale tentokrát přes oficiální webové stránky banky. Ke své smůle zjistil, že má konto o 50 tisíc korun chudší,“ uvedla mluvčí.

Případy podle ní policisté šetří pro podezření ze spáchání trestných činů podvodu a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.

Podvodník oklamal ženu z Brněnska báchorkou o nabouraném účtu, poslala mu tři čtvrtě milionu

Krimi

„Upozorňujeme občany, aby zbystřili vždy, pokud přijmou hovor, při kterém jim volající tvrdí, že je jejich účet v ohrožení. Skuteční bankovní úředníci tak nikdy nepostupují. Taktéž apelujeme na občany, aby nikdy neklikali na přijaté neznámé odkazy a v žádném případě nevyplňovali či nesdělovali údaje ke své platební kartě či internetovému bankovnictví,“ dodala radu na závěr Vaňharová.

Reklama

Výběr článků

Načítám