Hlavní obsah

Na některé případy soudce nesáhl až tři roky, trestu unikl

– BRNO
Právo, Petr Knötig

Ani tři desítky případů, v nichž soudce Okresního soudu v Benešově Milan Hoke neučil nic po dobu jednoho roku až tří let, nestačí k potrestání. Kárný senát Nejvyššího soudu v Brně (NS) ve středu totiž zamítl odvolání ministra spravedlnosti Pavla Němce, který nesouhlasil s výrokem Vrchního soudu v Praze, že soudce Hoke sice nečinil, ale upouští od potrestání, protože už samo projednání je pro soudce dostatečným trestem.

Článek

Jednání začalo trapně, protože předseda kárného senátu NS Juraj Malík musel jak předsedkyni Okresního soudu v Benešově Lenku Škubalovou, tak kárně obviněného soudce Hokeho i zástupce ministerstva spravedlnosti Jiřího Kocourka upozornit, že při příchodu senátu a při jednání s ním všichni stojí.

"Je mi to trapné, ale toto byste jako soudci či účastníci soudního řízení měli vědět," poznamenal Malík.

Nečinnost vyžaduje trest

Postatou jednání kárného senátu NS bylo odvolání ministra Němce, který zastává názor, že soudce, který je nečinný u 30 případů v rozmezí jednoho až tří roků, by měl dostat kárný trest. Podle závěru kárného senátu pražského vrchního soudu totiž soudce Hoke měl v letech 2001 až 2004 třicet případů, na které od 12 do 36 měsíců neměl čas a nesáhnul na ně. Senát však upustil od potrestání.

"Bylo na místě, že vrchní soud upustil od potrestání soudce Hokeho, protože situace na okresním soudě byla složitá a chyběl tam dostatečný počet kvalifikovaných soudců. Na soudcích tak ležely vysoké počty případů k vyřízení. Soudce Hoke připustil, že nejednal správně a uvědomil si dílčí nedostatky v práci. Proto jsme názor prvoinstančního soudu potvrdili a od potrestání upustili," poznamenal Malík.

Hoke: kvalita je rozhodující

Soudce Hoke ke svému případu uvedl, že pracoval vždy s maximálním úsilím a upřednostňoval kvalitu práce nad kvantitou. Připustil také, že částečně svou chybu v práci uznává, i když je přesvědčen, že se kárného jednání nedopustil. "U mě byla vždy rozhodující kvalita práce, protože pod každým rozhodnutím jsem byl podepsaný já. Chybou je, že soudci se hodnotí jen podle počtu vyřízených případů," dodal Hoke.

Jiného názoru však byl zástupce ministerstva spravedlnosti Jiří Kocourek, který za ministra Pavla Němce uvedl, že takový počet případů, které leží bez hnutí na soudu až tři roky, vyžaduje přiměřený kárný trest. "Naše odvolání proto bylo jen do výroku o trestu a ne do výroku o vině," doplnil Kocourek.

Soudce však žádný trest za průtahy v řízení nedostal a ani nedostane. Podle slov své nadřízené se zlepšil. "Dříve měl problémy s organizací práce a dělal nadbytečné úkony, ale už při zahájení kárného řízení ze zlepšil," hájila svého podřízeného předsedkyně okresního soudu Lenka Škubalová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám