Hlavní obsah

Na farmě rozstříleli svého šéfa, dostali 17 a 13 let

Právo, Petr Kozelka
Brno
Aktualizováno

Chladnokrevnou vraždu naplánovali Vincenc Ščerbák (51) a Milan Stavinoha (39). Cílem byl jejich šéf, na kterého si počíhali zřejmě kvůli penězům. Podnikatele vylákali z jeho kanceláře v areálu bývalého JZD ve Vlkoši na Hodonínsku. Ščerbák na něj pak zahájil palbu a doslova nešťastníka rozstřílel devíti ranami z nelegálně držené pistole. Krajský soud v Brně za to Šcerbáka potrestal 17 lety a Stavinohu 13 lety vězení.

Foto: Petr Kozelka , Právo

Vincenc Ščerbák (vlevo) a Milan Stavinoha před soudem všechno zapírali.

Článek

„Dopředu se spolu domluvili, kterak budou postupovat. Domluvili si i cestu na vzdálená místa, aby měli alibi. Nakonec 30. září 2013 Stavinoha vylákal osmatřicetiletého poškozeného před jeho kancelář a Ščerbák jej devíti ranami střelil. Přitom první tři rány vypálil do zad poškozeného. Ten na místě zemřel. Poté se muži vydali jeden do Prahy a druhý do Olomouce. Tělo zavražděného bylo nalezeno až v noci,“ konstatoval předseda senátu Daniel Plšek.

Vrah ještě pomáhal manželce najít mužovo tělo

Ščerbák prokázal nebývalou chladnokrevnost. Večer po vraždě mu totiž volala žena zabitého podnikatele, že se její muž nevrací domů. Ščerbák se pro ni zastavil doma a sám ji odvezl na farmu, aby jí pomohl najít mrtvého manžela. Zatímco zoufalá žena se pokoušela svého muže oživovat, Ščerbák zavolal na policii. „Volal, že je tam mrtvý muž a že není ani potřeba, aby jezdil doktor,“ vypověděl jeden z policistů.

Oba muži před soudem sveřepě zapírali, že by měli s vraždou cokoli společného. „Znali jsme se osm let a hodně mi pomohl. Neměl jsem žádný důvod ho zabíjet,“ dušoval se Ščerbák. Ten tvrdil, že ve firmě zavražděného působil jako bílý kůň. „Pole i budovy byly jeho, já jsem byl vedený jen jako jednatel, abychom dosáhli na dotace,“ vysvětloval Ščerbák.

Právě majetek mohl být důvodem k vraždě. „Motiv se nepodařilo přesně zjistit. Majetkové záležitosti jsou jednou z možností. Nelze ale vyloučit ani to, že jim vadilo chování jejich šéfa, který na ně občas zle vyjel, a rozhodli se jej zbavit. Jisté ale je, že se domluvili na jeho vraždě,“ dodal Plšek.

Případ ještě není u konce, oba odsouzení se na místě odvolali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám