Hlavní obsah

Na dům v Opavě měli zaútočit žháři, policie nesouhlasí

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opava

Dům v Rybářské ulici v Opavě, kde žijí tři romské rodiny, měl být v noci na sobotu terčem žhářského útoku. Naznačil to alespoň Kumar Vishwanathan, který se práci se zdejší romskou komunitou dlouhodobě věnuje. Policie a hasiči však zaznamenali v lokalitě pouze požár, který byl od domu, kde žijí Romové vzdálen zhruba sto metrů. Žádný další případ prý hlášen nemá, řekl Právu opavský policejní mluvčí René Černohorský.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Článek

V noci mělo na tento dům útočilo několik mladých lidí, kteří až k domu přitáhli plechovou popelnici a zapálili ji. Řekl v sobotu Právu Vishwanathan.

"Dnes ráno jsem měl telefon od Romů z domu na Rybářské ulici, že v noci po třetí hodině dům napadlo několik mladých lidí. Zapálenou popelnici přitáhli až ke dveřím domu, kopali do dveří a vykřikovali prý nenávistná hesla," popisoval ranní telefonát Vishwanathan a dodal, že se odpoledne do Rybářské ulice chystá.

"Lidé prý volali policii i hasiče. Hasiči požár uhasili, avšak policie se případu nevěnuje, policisté se jim prý vysmáli," konstatoval romský aktivista.

Policie: kontejner hořel, ale ne u domu s Romy

Opavský policejní mluvčí René Černohorský uvedl, že místní městská policie zaznamenala v noci z pátku na sobotu, ve 3:50 hodin požár kontejneru u Penny marketu na Rybářské ulici. "Nic oficiálně nebylo nahlášeno, takže neprošetřujeme. Popelnice hořela u Penny marketu na Rybářské ulici, který je od domu s romskými obyvateli vzdálen zhruba sto metrů. Nezaznamenali jsme žádné výhrůžky," informoval policejní mluvčí.

Jeho slova potvrdil i mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Faster. "Jedna hasičská jednotka zasahovala před čtvrtou hodinou ranní u požáru plechové popelnice u opavského Penny marketu na Rybářské ulici. Žádné spekulace o žhářském útoku nemůžu potvrdit," sdělil Faster.

Podle Kumara Vishwanathana by policie neměla žádný pravděpodobný žhářský útok podceňovat. Ten poslední tam lidé zažili na začátku dubna, kdy do vchodu domu někdo vhodil dvě zápalné lahve. Další lahev se našla o pár dnů později v jednom z přízemních pokojů.

Reklama

Výběr článků

Načítám