Hlavní obsah

Na dálnici D1 řádil zdrogovaný šílenec, ohrozil a napadl několik řidičů

Právo, pch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vysočina

Bezprecedentní případ silničního pirátství vyšetřují od úterního odpoledne policisté z velkoberanovského dálničního oddělení. Na několika desítkách kilometrů tam dosud nevídaným způsobem hazardoval 23letý Kazach, jehož chování ovlivňovaly drogy. Muž nejspíš skončí ve vazbě a hrozí mu až osmileté vězení.

Na dálnici D1 řádil šílenec, ohrozil a napadl několik řidičůVideo: Prima FTV

 
Článek

Vyděšení svědci začali policisty telefonicky upozorňovat na šokující chování řidiče červené Škody Octavie s pražskou espézetkou kolem 15. hodiny od zhruba 150. kilometru ve směru na Brno, tedy kousek za Velkým Meziříčím.

„Řidiči a řidičky postupně oznamovali, že řidič vozidla za velmi hustého provozu provádí nebezpečné manévry, a že dokonce opakovaně zastavil uprostřed dálnice, vystoupil z vozidla a napadal posádky projíždějících vozidel. Do vozidel kopal a poškodil čelní skla i kapoty vozidel. Svým počínáním úmyslně způsobil i dvě dopravní nehody,“ uvedla krajská policejní mluvčí Dana Čírtková.

Foto: Policie ČR

Nebezpečné řádění 23letého mladíka z Kazachstánu, který v Česku studuje, poprvé vygradovalo pravděpodobně na 150. kilometru dálnice D1. Tam měl náhle zastavit svůj vůz uprostřed dálnice, čímž donutil za ním jedoucí vozidla k prudkému zpomalení a zastavení. Sám pak vystoupil, začal křičet a kopal do vozidla, které předtím na dálnici vybrzdil.

Agresivní řidič vystoupil a chtěl napadat řidiče

Následně se rozběhl k dalšímu vozidlu, jehož řidič byl přinucen zastavit, a úderem mu rozbil čelní sklo. Napadený z místa v obavě o svůj život raději odjel. Šílený řidič ve svém jednání pokračoval a rozběhl se k dalšímu autu, které zastavilo v důsledku jeho předchozího jednání. Tomu udeřil pěstí do kapoty, poté do zpětného zrcátka a nakonec ještě kolenem do dveří.

Foto: Policie ČR

Vozidlo z dálnice D1 po útoku piráta.

V rozmezí dalších pěti kilometrů provedl při jízdě nebezpečný manévr, při němž prudce vjel z odstavného do pravého jízdního pruhu mezi projíždějící kamióny. Podjel z levého pruhu ve vysoké rychlosti auto s návěsem a před ním jedoucí dvě osobní auta v pruhu pravém, a před nimi pak vjel doprostřed vozovky a prudce zastavil. Opět pak vystoupil a snažil se zaútočit na řidiče nákladního auta, do kabiny se ale nedostal, a tak aspoň poškodil přední světlomet, směrové světlo a spodní krycí masku.

Na 160. kilometru se při jízdě v levém jízdním pruhu zezadu vysokou rychlostí bezprostředně přiblížil k osobnímu automobilu značky Kia a přepínáním dálkových a potkávacích světel začal toto vozidlo jedoucí před ním rychlostí nejméně 120 kilometrů v hodině „ problikávat“.

Snažil se vytlačit auto z dálnice

Poté se zařadil do pravého jízdního pruhu mezi kamióny a pokračoval v jízdě souběžně s vozidlem značky Kia. Posléze prudce strhl řízení směrem doleva a snažil se toto auto vytlačovat – narazil levou přední částí svého vozidla do pravé zadní části vozidla značky Kia. Tento manévr ještě dvakrát zopakoval. Jen velkým štěstím řidič vozidla Kia udržel své auto na dálnici.

Foto: Policie ČR

Vozidlo z dálnice D1 po útoku piráta.

O půl kilometru dál stejný scénář zopakoval a ohrozil tak řidičku vozidla Audi A3. Ta neměla možnost odbočit do pravého jízdního pruhu, kde v té době projížděl souvislý proud. Neměla ani možnost zrychlit s ohledem na pomaleji jedoucí vozidla před sebou. Bezohledný řidič pak v plné rychlosti a bez známek brzdění narazil do zadní části jejího vozu. Řidička dostala smyk, který téměř zázrakem vyrovnala a nehavarovala.

Po honičce policistům dobrovolně zastavil

To už šílencovu octavii pronásledovaly dálniční policejní hlídky z Velkého Beranova a Domašova, ale řidič jim riskantní jízdou a kličkováním mezi vozidly stále unikal. Nereagoval na jejich výzvy k zastavení vozidla, opakovaným přejížděním z pravého do levého jízdního pruhu a zpět zabraňoval policejním vozidlům v jeho předjetí.

Své vozidlo zastavil až na 178. kilometru dálnice D1. Policisté muže okamžitě zadrželi. Provedená dechová zkouška byla negativní, ale orientačním testem u něj bylo zjištěno ovlivnění amfetaminem.

Při své zběsilé jízdě a svým počínáním poškodil celkem sedm vozidel a způsobil škodu více než 100 tisíc korun. Nikdo nebyl naštěstí zraněn. Silniční pirát nyní čeká v cele předběžného zadržení na rozhodnutí o uvalení vazby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám