Hlavní obsah

Myslivec, který zastřelil svou dceru, nebyl potrestán

Právo, Radek Plavecký
Nymburk

Myslivec Zdeněk Karásek z Oskořínku na Nymbursku, který loni zastřelil na lovu kachen vlastní dvanáctiletou dceru, si v úterý odpoledne u nymburského soudu vyslechl rozsudek. Byl uznán vinným z ublížení na zdraví s následkem smrti, ale trest nedostal.

Článek

„Upustím od potrestání, protože jsem přesvědčen, že soud v této obrovské rodinné tragédii nic neřeší. To, že pan Karásek, který si zničil vlastní rodinu, nyní sedí před soudem, mu ani nepomůže ani nepřitíží,“ odůvodnil soudce Václav Krejčík nezvyklý rozsudek.

Zdeněk Karásek se ústy svého obhájce vzdal práva na odvolání a státní zástupce si ještě ponechal lhůtu na rozmyšlenou.

Tragédie se odehrála vloni v září. Skupina asi 10 lovců se vpodvečer vydala k potoku Ronovka u obce Oskořínek na lov kachen. Karásek nejprve vypálil ránu nad sebe na letící kachnu. V záklonu při střelbě nad hlavou ale zavrávoral, upadl a v pádu vyšla druhá rána. Ta zasáhla jeho dceru sedící za ním do hrudníku. Dívka za okamžik zemřela.

Podle soudce Karásek porušil pravidla lovu a myslivecký zákon. „Jako hospodář měl vykázat z lovu osoby mladší 15 let. Jako hospodář toto pravidlo musel znát,“ dodal soudce Krejčík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám