Hlavní obsah

Muži na Brněnsku přepadli v domě seniora a udusili ho. Byl jsem v Rusku, řekl obžalovaný

Právo, Miroslav Homola
Brno
Aktualizováno

Krajský soud v Brně se ve čtvrtek začal zabývat případem vraždy seniora v Žabčicích na Brněnsku v roce 2015. Státní zastupitelství z činu viní dva cizince. Hrozí jim až 20 let vězení, případně výjimečný trest. Jeden z nich vinu ve čtvrtek popřel, druhý je na útěku.

BEZ KOMENTÁŘE: Obžalovaný cizinec u souduVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

Z činu jsou obžalovaní Rusové Magomed Moldiev Israilov a Saidkhuseyn Naurbayev, oba pocházející z města Argun v Čečensku. Před soudem však stanul pouze Israilov.

Podle obžaloby v osudnou noc navštívili byt muže, který žil osaměle v oddělené části rodinného domu. Pán s pověstí podivína údajně obchodoval se starožitnostmi, a i podle jeho dcery za ním chodili občas „podivné“ návštěvy.

Jsem věřící muslim a víra mi zakazuje zabíjet.
obžalovaný

„Byli ozbrojeni krátkými střelnými zbraněmi a maskováni kuklami. Muže napadli, svázali ho na rukou i nohou, kde k tomu použili podvlékačky a pak ho bili po celé části těla tak intenzivně, že mu způsobili mimo jiné otok plic, zlomeniny řady žeber na obou stranách hrudníku a mnoho dalších zranění na celém těle. Do úst mu dali roubík a nakonec ho udusili. Poté odnesli v batohu do auta s rakouskou poznávací značkou, uloupené cennosti a vzápětí odjeli,“ uvedla státní zástupkyně Zuzana Zámoravcová.

Nevypovídal

Israilov, který sice žádal o statut uprchlíka v Polsku, ale žil od roku 2014 v Rakousku, kde byl také zadržen, pouze u soudu řekl, že nikoho nezavraždil, že v době činu byl v Rusku, kde se dokonce měl léčit a poté využil svého práva nevypovídat.

Soudce pak přečetl výpovědi z přípravného řízení. Také při těchto výsleších nejprve vypovídat nechtěl, ale poté se přece jen rozmluvil. „Jsem věřící muslim a víra mi zakazuje zabíjet,“ uvedl mimo jiné.

Muž, který si podle svých slov v bezpečnostní službě v Rakousku vydělával od 1800 do 2000 eur měsíčně, opakovaně uvedl, že jej ze msty za vraha označil jiný jeho krajan, který si změnil v Rakousku jméno na Martin B. a je prý u našich sousedů významným spolupracovníkem a udavačem policie.

„Jde o manžela mé sestry, kterou opakovaně bil. Já jsem to už nemohl snášet, a tak jsem ho na přelomu let 2015 a 2016 zbil, což ho velmi potupilo a začal se mi mstít,“ uvedl obžalovaný ve své výpovědi. V té mimo jiné tvrdil, že se sám vydal hledat uprchlého Naurbayeva, který je podle něj narkoman a tip na oloupení Čecha dostal od českých lidí. Skutečný vrah utekl podle něj nejprve do Čečenska a poté na Sibiř.

Obžalovaný otec tří dětí, který jak sám řekl, pochází z 12 sourozenců, rovněž nesouhlasí s nálezem stop jeho DNA na místě činu. Israilov byl už dříve trestaný, v Maďarsku za nelegální převoz lidí, v Rakousku za ublížení na zdraví. Zůstává ve vazbě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám