Hlavní obsah

Muži, který střílel na Klause z plastové pistole, hrozí dva roky vězení

Novinky, mif
Aktualizováno

Šestadvacetiletý Pavel Vondrouš, který v pátek v Chrastavě na Liberecku střílel plastovou pistolí na Václava Klause, je obviněn z výtržnictví. Novinkám to potvrdila mluvčí policejního prezídia Štěpánka Zatloukalová.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Pavel Vondrouš

Článek

„Šestadvacetiletému muži bylo sděleno obvinění pro přečin výtržnictví, za což mu hrozí trest odnětí svobody ve výši až dvou let,“ řekla Novinkám Zatloukalová. „V tuto chvíli probíhá výslech obviněného,“ dodala s tím, že zatím není rozhodnuto o tom, zda bude na muže uvalena vazba.

Muž střílel na prezidenta Klause z plastové pistoleVideo: Prima FTV

Incident se stal v pátek krátce před 15:00, když prezident po otevření mostu procházel obklopen davem lidí. Vondrouš vytáhl plastovou pistoli ve chvíli, kdy okolo něj Klaus procházel, a několikrát zmáčknul spoušť.

Muž pak z místa odešel, aniž ochranka zasáhla. Novinářům řekl, že politici neposlouchají, jsou "slepí a hluší k nářkům lidu" a tohle byla podle něj jediná možnost, jak dát najevo nespokojenost.

Klaus v Chrastavě otevíral secesní most, který byl znovu vybudován po ničivých záplavách v roce 2010.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Prezident Klaus otevřel secesní most v Chrastavě. Vlevo je starosta Chrastavy Michael Canov.

Incident řeší také inspekce

Celou událost nyní šetří také Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), zda nedošlo k porušení povinností strážní služby. [celá zpráva]

„Incident při zajištění bezpečnosti pana prezidenta v Chrastavě budu odpovědně hodnotit na základě oficiálních závěrů odborného týmu náměstka policejního prezidenta, který intenzivně prověřuje celou událost. Přesto od začátku vnímám skutečnosti související s postupem ochranné služby za profesní selhání. Bezodkladně musí být přijata opatření, aby k takovému selhání už nedošlo,“ prohlásil v sobotu policejní prezident Martin Červíček.

Výběr případů napadení českých politiků
5. prosince 1992Předsedu KSČM Jiřího Svobodu pobodal před jeho domem v Praze 3 neznámý maskovaný pachatel.
15. listopadu 1996Poslance Marka Bendu (ODS) napadl opilý návštěvník restaurace na pražském sídlišti Prosek.
6. ledna 1997Tehdejšího místopředsedu vlády, ministra zemědělství a předsedu KDU-ČSL Josefa Luxe ohrožoval útočník v jeho kanceláři nožem a slzným plynem.
6. února 1997Poslanec za ČSSD Pavel Dostál byl po odchodu ze sněmovny přepaden v podloubí nedaleko Malostranského náměstí několika muži, kteří ho pořezali na hlavě a v obličeji.
23. března 1998Poslanec Pavel Dostál byl fyzicky napaden v rychlíku mezi Českou Třebovou a Pardubicemi. Poslanec chtěl pomoci průvodčí, na kterou zaútočil opilec.
11. června 1998Předseda ODS Václav Klaus byl na předvolebním mítinku v Praze trefen vajíčkem do hlavy. Útočník je neznámý.
24. dubna 2006Poslanec a místopředseda KSČM Jiří Dolejš se stal obětí útoku neznámých pachatelů, když ho u stanice metra v Praze 6 povalili na zem a kopali do něj. Dolejš se musel podrobit operaci oka.
květen - červen 2009Po předsedovi ČSSD Jiřím Paroubkovi na mítincích návštěvníci opakovaně házeli vejce. Nikdo nebyl potrestán.
2. června 2009Poslance ODS Vladislava Vilímce pozdě večer v Plzni zbil podnapilý muž.
21. srpna 2009Čtyři mladíci na koupališti v Hustopečích na Břeclavsku zasáhli štěrkem do hlavy předsedu ODS Mirka Topolánka. Expremiér měl zranění nad pravým okem. Tři pachatelé byli potrestáni za přestupek pokutou.
5. května 2010Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka dostal na mítinku v Brně ránu pěstí do obličeje. Byl krátce hospitalizován. Miroslav Dvořák byl odsouzen k podmíněnému trestu osmi měsíců.
28. září 2012Při otvírání mostu v Chrastavě na Liberecku přiložil muž prezidentu Václavu Klausovi k boku plastovou pistoli a několikrát zmáčkl spoušť.
zdroj ČTK a Novinky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám