Hlavní obsah

Muži, který se vloupal do budovy generálního štábu, hrozí až dvouletý trest

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Muž, který v červenci vnikl do budovy generálního štábu, byl obviněn z pokusu o krádež a poškozování cizí věci. Pokud se obvinění prokáže, hrozí mu až dva roky odnětí svobody. Informoval o tom v úterý vedoucí 8. oddělení kriminální policie Pavel Just.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

"Jsme teprve ve stadiu trestního stíhání, ještě jsme nepodali návrh na obžalobu státnímu zástupci," řekl Just. Vzhledem k délce trvání odborných posudků mohou policisté podat návrh na obžalobu zřejmě na konci září.

Podle Justa není podezřelý zaměstnancem armády. Jedenačtyřicetiletý muž ze severních Čech pronikl do objektu generálního štábu v polovině července. Na záběrech bezpečnostních kamer bylo zřetelně vidět, jak se zhruba půl hodiny prochází po chodbách štábu, vykopává dveře a pak má několik minut problém se z budovy vůbec dostat.

Původně se předpokládalo, že si muž ze štábu odnesl čtyři pamětní mince v hodnotě několika tisíc korun. Ty se však nakonec našly zasunuté v sedačce. Podle informací televize Nova prý vypadly při stěhování nábytku. Největší újmu tak armádě zřejmě způsobily vykopnuté dveře, které bylo nutné opravit.

Vniknutí cizího muže do generálního štábu bylo podnětem k tomu, aby se k hlídání budovy vrátila vojenská policie. Z rozhodnutí ministra obrany Alexandra Vondry se tak stane od středy.

Ostrahu generálního štábu Vojenskou policií zrušil podle deníku Právo v loňském roce bývalý ministr obrany Martin Barták kvůli úsporným opatřením v armádě. Vondra krátce po svém nástupu do funkce řekl, že ho tento fakt překvapil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám