Hlavní obsah

Muži, kteří měli napadnout záchranáře, nebyli odsouzeni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Kvůli procesnímu pochybení ve středu Městský soud v Praze zrušil rozsudek nad Tomášem Půtou a Václavem Chmelenským. Obvodní soud pro Prahu 5 jim letos v květnu za napadení záchranářů vyměřil 4 a 2,5 roku vězení. Soud nižší instance bude muset případ projednat znovu.

Článek

"Nebyli vyslechnuti znalci, které jsme navrhli, a mému klientovi byla odepřena možnost, aby byl vyslechnut jeden z významných svědků, který by svědčil v jeho prospěch," řekl novinářům po zasedání soudu obhájce Chmelenského Eduard Bruna.

Výsledek odvolacího řízení ho nepřekvapil. Útoku na záchranáře předcházela dopravní nehoda údajných pachatelů. Událost se stala v noci 28. dubna 2003 v Radotínské ulici v Praze 5. Opilý řidič osobního vozidla narazil do sloupu veřejného osvětlení a také do stromu. V autě prý byli zaklíněni čtyři lidé - těžce zraněný Daniel Herain, lehce zranění Půta s Chmelenským a zatím neznámý muž, kterému ostatní říkali Míša.

Chmelenský tvrdí, že vůbec neútočil

Po příjezdu sanitky a hasičů však ve voze seděli jen první tři jmenovaní. Lékař Zdeněk Šefrna začal Heraina ošetřovat. Při tom ho podle soudu napadli Půta s Chmelenským. Záchranáře prý jeden z nich udeřil pěstí do oka a pak ho na zemi kopal do hlavy a do těla. Druhý se k němu přidal.

Útočníci poté údajně napadli i ostatní členy posádky sanitky a také hasiče, kterým se však podařilo Půtu s Chmelenským nakonec zneškodnit a předat policii.

Napadený lékař měl po útoku zraněnou hlavu, otřes mozku a pohmožděniny po celém těle. Podle advokáta Bruny se Chmelenský  útoku nezúčastnil. "Po úrazu, který utrpěl těsně předtím, byl úplně mimo," řekl Bruna.

Dvaatřicetiletý Půta je jako uprchlý stíhán od loňského září i v největším případu organizovaného zločinu v historii české kriminalistiky. Je totiž údajně členem takzvaného Berdychova gangu. Měl se podílet na šesti loupežích a jedné vraždě.

Reklama

Související články

Útočník na lékaře se před soudem ukrývá

Proces se dvěma muži obžalovanými z brutálního napadení lékaře sanitky byl po několika minutách jednání odročen na neurčito. Jeden ze dvou obžalovaných zmizel...

Výběr článků

Načítám