Hlavní obsah

Muže podřízl jako kuře, řekl soudce a zamítl vrahovo odvolání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Miroslav Michal, který vloni v karlovarské bowlingové herně před očima ostatních hostů podřízl svého soka v lásce, stráví 15 let v nejpřísnějším typu věznice. Pražský vrchní soud v úterý zamítl jeho odvolání. Předseda senátu Martin Zelenka zdůraznil, že útok byl velice zákeřný.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Převoz muže obviněného z vraždy.

Článek

"Věděl, kdy a jak zaútočí. Počkal si, až bude poškozený sedět u stolu sám, a napadl ho tak zákeřně, že ho – laicky řečeno – podřízl jako kuře," uvedl soudce.

Incident se stal vloni v červenci v podniku, kde se Michal náhodou potkal s o osm let mladším mužem, kterého vinil z rozpadu vztahu. Vrhl se na něj ve chvíli, kdy k němu sok seděl zády a nemohl se bránit.

Chytil ho za bradu a prořízl mu hrdlo. Když zraněný muž spadl na zem, znovu ho řízl do krku a pořezal ho i na rukou.

"Nedal mu žádnou šanci, žádnou možnost obrany a útok dovedl do fatálního konce," podotkl Zelenka. Napadený muž na místě vykrvácel, Michal mu přeťal krční tepnu i žílu. Podle soudních znalců by neměl šanci přežít, ani kdyby mu lékaři poskytli okamžitou pomoc.

Posilnil se marihuanou 

Michal k odvolacímu soudu nedorazil, z vazby vzkázal, že si přeje, aby soudci věc projednali v jeho nepřítomnosti. V minulosti vypověděl, že nechtěl vraždit, sokovi prý chtěl ze msty "jen" ublížit. Před útokem vypil pět piv a kouřil marihuanu. Znalci dospěli k závěru, že je agresivní a sebestředný, nicméně netrpí žádnou duševní chorobou, a za své skutky je tak plně odpovědný.

V odvolání Michal namítal, že útok neměl dopředu rozmyšlený, a proto se dožadoval mírnější právní kvalifikace i snížení trestu. Podle soudců však jeho jednání rozhodně nebylo spontánní reakcí. Prý dobře zvážil pro a proti a předem si uvědomoval důsledky činu. Svědci navíc vypověděli, že při popíjení u baru už dříve prohlašoval, že soka zabije, protože mu muž ukradl ženu a syna.

Šestadvacetiletá Michalova družka však loni u plzeňského krajského soudu popsala události mezi partnery jinak. Od Michala prý i s malým synem odešla, protože ji bil. Poté sedm měsíců žila s později zavražděným mužem. Od něj se vrátila zpátky k Michalovi a s druhým mužem nebyla od rozchodu vůbec v kontaktu. Michala nakonec opustila, údajně kvůli dalšímu týrání, a odstěhovala se k matce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám