Hlavní obsah

Muž z Olomoucka zemřel na otravu metanolem, je první obětí v roce 2013

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Metanol má v roce 2013 první oběť - v Olomouckém kraji byl doma nalezen mrtvý muž s lahvemi podezřelého alkoholu. Pitva potvrdila otravu metanolem. Informaci sdělil Rádiu Impuls hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta. Mluvčí ministerstva zdravotnictví Viktorie Plívová řekla, že výsledky obdrželo ministerstvo ve středu.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Ilustrační foto

Článek

Celkem tak podle ní byl potvrzen metanol jako příčina úmrtí za dobu metanolové aféry od loňského září do letošního 9. ledna u 39 lidí. K loňským číslům se někdy započítává i úmrtí z května, které ale bylo ještě před sérií hromadných otrav. Metanol zahubí každý rok několik lidí, v aféře počty prudce stouply.

"Byl to člověk, který byl nalezen už mrtvý ve své domácnosti se zhruba dvěma lahvemi podezřelého alkoholu, které jsou v současné době v šetření, nicméně pitva prokázala, že se jednalo o úmrtí na metylalkohol. Ukazuje to, že stále ještě zásoby problémového alkoholu v domácnostech jsou," řekl rádiu Valenta.

Testování zdarma již nebude

Podle něj není překvapivé, že i po částečné prohibici, osvětě a pro občany bezplatném testování podezřelého alkoholu se objevila v těchto dnech další otrava. Průběh podobných otrav v zahraničí ukazuje, že zvýšené riziko potrvá minimálně půl roku.

Ministerstvo nabídlo loni v posledních třech týdnech roku občanům bezplatné testování podezřelého alkoholu, letos podle Valenty tuto nabídku nezopakuje. Šlo podle něj o akci ojedinělou, nebyl to standardní zdravotní dozor, který provádějí hygienici v zařízeních společného stravování nebo na podnět občanů.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) opakovaně varoval před pitím alkoholu, u kterého si lidé nejsou jisti původem. Podle něj je lépe nápoj vylít. Na bezplatné testování ministerstvo vyčlenilo deset miliónů korun. Nebylo určeno pro podnikatele, ti za testy nadále museli platit. Podle policie může být v ČR stále ještě zhruba 5000 litrů nezajištěného metylalkoholu.

Reklama

Výběr článků

Načítám