Hlavní obsah

Muž z Olomoucka se vydával za mladíka a loudil fotky školaček, dívky pak vydíral

Právo, Pavel Karban

Z mravnostních deliktů obvinila policie 45letého muže z Olomouckého kraje, který podle vyšetřovatelů obtěžoval na internetu školačky ve věku 12 až 15 let a následně je vydíral. Dívky měl oslovovat na sociálních sítích a seznamkách coby pohledný šestnáctiletý mladík, psal si s nimi a nechal si zasílat intimní fotografie a videa, kterými pak školačky vydíral.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Trestné činnosti se muž podle policie dopouštěl v letech 2014 až 2019. „Na sociálních sítích systematicky vyhledával a kontaktoval dívky ve věku 12 až 15 let, se kterými navazoval komunikaci. Během ní jim vyznával náklonnost a lásku,“ sdělil v úterý kriminalista Ondřej Vaněk.

Pokud byly city vzájemné, žádal muž po dívkách jako projev náklonnosti a lásky zasílání intimních fotografií a videí. „Což dívky plnily. Fotily se a natáčely a následně mu tento materiál zasílaly,“ potvrdil kriminalista s tím, že tímto způsobem muž komunikoval minimálně se šesti dívkami z celé ČR.

„Pokud s ním dívky přestaly chtít komunikovat, začal je vydírat a vyhrožoval jim, že pokud s ním nebudou nadále udržovat komunikaci a zasílat mu intimní materiály dle jeho požadavků, co se týče frekvence a rozsahu, tak materiál, co už od nich dostal, zveřejní na sociálních sítích, pošle je jejich kamarádům a rodinným příslušníkům,“ popsal policista vydírání.

Chlípného seniora nenapravilo ani vězení v Řecku

Krimi

Některé z dívek dostaly strach, a proto si s mužem nadále psaly a zasílaly materiály podle jeho požadavků. „U jedné z nich to trvalo až čtyři roky, u dalších v řádech měsíců, maximálně let.“

Jediným kritériem pro výběr dívek byl jejich věk. Muž je náhodně vyhledával například na sociálních sítích, seznamkách či portálu Lidé.cz. „Muž se skrýval za fotografií mladíka, s dívkami se nikdy nesešel, jeho snahou bylo vyloženě získávat materiál intimního charakteru bez fyzického kontaktu,“ řekl Vaněk.

Na jeho počínání přišli policisté díky jedné ze školaček ze severu Moravy a Slezska. Ta po pár týdnech komunikace s domnělým mladíkem vše řekla rodičům a ti se obrátili na policii. Vypátrat podezřelého ale nebylo jednoduché, neboť muž nastavil při komunikaci na internetu taková opatření, aby ho nebylo možné jednoznačně identifikovat.

Žena křivě nařkla exmanžela ze zneužívání dcery. Žalobkyně nad tím mávla rukou

Krimi

Co ho vedlo k oslovování žaček, není jasné, muž se ke svým motivům odmítl vyjadřovat. Zda muž popsaným způsobem vydíral i jiné slečny, policisté zjišťují. V minulosti byl obviněný trestán pouze za majetkovou trestnou činnost. Muž byl nezaměstnaný, žil víceméně sám, takže měl podle policistů dostatek času na to, aby se nezákonným aktivitám věnoval.

Kriminalisté jej obvinili z trestného činu sexuální nátlak a souvisejících trestných činů mravnostního charakteru, za což mu hrozí až dvanáctiletý pobyt za mřížemi. Soudce Okresního soudu v Ostravě uvalil na muže vazbu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám