Hlavní obsah

Chlípného seniora nenapravilo ani vězení v Řecku

Právo, Patrik Biskup

V březnu 2012 opustil dnes 82letý Vít T. z Františkových Lázní brány řeckého žaláře. Z původně uložených 15 let za sexuální zneužívání dětí ve věku do deseti let mu tamní soud dvě třetiny trestu odpustil, protože věřil v jeho nápravu. To se ale zatraceně spletl.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Už dva roky poté se senior dostal do hledáčku české policie kvůli podezření ze znásilnění osmileté dívky, za což jej loni v prosinci poslal Krajský soud v Plzni zatím nepravomocně na šest let za mříže.

„Na jedné straně musela snášet jeho sexuální ataky, na druhé straně ji k obžalovanému poutal přístup k dětským radostem, kterými byli pes a počítač. Poškozená jistě ve svém věku nemohla objektivně vyhodnotit, jak se k takové situaci adekvátně postavit,“ uvádí soud v odůvodnění svého verdiktu.

Sám Vít T. tvrdil, že dívce nijak neubližoval. „Objímal jsem ji a dával pusu na vlasy. Nemělo to ale žádný sexuální podtext, jen jsem se k ní choval hezky. Bylo mi jí líto, a tak jsem ji utěšoval,“ hájil se senior s tím, že ho dívka měla ráda.

Proč proti němu vypovídala, ale nedokázal vysvětlit. Myslí si, že ji k tomu musela navést matka, se kterou měl údajně konflikt.

Trpí demencí

A to ještě není vše. K soudu nyní míří obžaloba za sexuální zneužití dalších tří nezletilých dětí, ke kterému mělo dojít v průběhu roku 2017. To se mělo odehrát během předloňského podzimu v bytě obžalovaného, kam si děti přišly zahrát na počítači. Ve dvou případech se jednalo o 10letého chlapce. I tohle jednání Vít T. popřel.

Podle soudních znalců obžalovaný muž netrpí žádnou deviací, pro kterou by nemohl své jednání ovládat. „Věděl, že svým jednáním hrubě překračuje společenské normy, a byl schopen si uvědomit jeho důsledky,“ konstatovali psychiatři. Podle nich obžalovaný není schopen realizovat pohlavní život podle svých představ a využil příležitosti uspokojit se na dítěti, které pro něj bylo dostupnější.

S ohledem na pokročilý věk lékaři u Víta T. zjistili problémy s pamětí a úbytek intelektu. Jeho stav označili za lehkou až středně těžkou demenci. „Z psychiatrického hlediska je jeho pobyt na svobodě nebezpečný,“ prohlásili znalci a navrhli ochranné léčení v ústavu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám