Hlavní obsah

Muž v rámci zbraňové amnestie „odevzdal” protitankový kanón

Hradec Králové

Protitankový kanón nahlásil v rámci zbraňové amnestie člen hradeckého klubu vlastnící vojenský bunkr v horách. Policie vyjela na místo, aby kanón prověřila. Expert nakonec konstatoval, že zbraň je nefunkční a může zůstat na místě.

Kanon je umístěn ve vojenském bunkruVideo: Policie ČR

 
Článek

Člen klubu se na policii obrátil v červnu s tím, že klub vlastní v objektu v Orlických horách nefunkční pevnostní kanón, dovezený v minulých letech z Francie. Aby předešli pochybnostem, rozhodli se kanón nahlásit.

Muž při zbraňové amnestii odevzdal tank a dělo

Krimi

Do bunkru proto vyrazil policejní expert, který zjistil, že jde o pevnostní poloautomatický protitankový kanón vzor 36 ráže 47 mm. Po jeho ohledání bylo jasné, že zbraň je poškozená, zkorodovaná a nevratně neschopná střelby.

Foto: Policie ČR

Protitankový kanón

„Jelikož je kanón umístěn v objektu hraničního opevnění, který je zabezpečen mříží, ocelovými dveřmi a je i zabezpečen elektronicky, mohl být ponechán na místě. Je veden také v registru zbraní jako zbraň kategorie D, pod kterou nově spadají i neaktivní torza zbraní,“ uvedla mluvčí policie Iva Kormošová.

Zároveň upozornila, že letošní zbraňová amnestie, která trvá od ledna, končí na konci července. Do té doby lze beztrestně odevzdat zbraně.

Foto: Policie ČR

Bunkr, ve kterém je kanón umístěn.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám