Hlavní obsah

Muž si devět let nerušeně posílal peníze z cizí firmy, získal šest miliónů

Právo, Ludmila Žlábková
Náchod

Čtyřicetiletý cizinec trvale žijící na Náchodsku se dostal do hledáčku policie, která ho viní z krádeže. Za téměř devět let si měl přivlastnit z cizích účtů takřka 5,7 miliónu korun.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Muž je podezřelý z toho, že od listopadu 2001 až do května 2010, postupně odčerpával pro svoji potřebu peníze z účtů cizí firmy. Pro tuto společnost, zabývající se ekologickou likvidací odpadů, přitom vykonával smluvně činnosti spojené například s fakturacemi, mzdovou oblastí, vedením evidence pokladny a celkovým spravováním účtů,“ uvedla mluvčí policie v Královéhradeckém kraji Ivana Ježková.

Muž využil toho, že měl neomezený přístup k účtům firmy. „Nejprve si po malých částkách, například pět tisíc korun, zkoušel bezhotovostními bankovními převody, zda si někdo z poškozené firmy všimne podezřelých pohybů na účtu. A protože s jídlem roste chuť, postupně částky navyšoval až na 90 tisíc korun, které převáděl několikrát za měsíc. Kriminalisté zadokumentovali 214 těchto převodů,“ upřesnila Ježková.

Vše vyšlo najevo v okamžiku kontroly pracovníků finančního úřadu, kteří zaregistrovali pravidelné pohyby mezi účty poškozené firmy a soukromým kontem podezřelého muže nebo účtem firmy, jejímž byl jednatelem.

„Nyní Okresní soud v Hradci Králové rozhoduje, zda bude muž stíhán vazebně. V případě odsouzení mu hrozí trest odnětí svobody až na 10 let,“ uzavřela mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám