Hlavní obsah

Muž prodával po vesnicích pančovanou pálenku za 190 korun. Dostal podmínku

Klatovy

Dva roky jezdil invalidní důchodce Martin T. z Moravy po českých městech a vesnicích, kde ze své dodávky prodával na ulici pančovanou pálenku. Za porušení předpisů o nálepkách k označení zboží nyní 52letého muže potrestal klatovský soud 18měsíční podmínkou a pokutou 60 tisíc korun.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Soud podle vedoucí státní zástupkyně v Klatovech Jiřiny Vítovcové neprojednával žalobu v klasickém hlavním líčení, ale rozhodl rovnou trestním příkazem. „Verdikt je pravomocný,“ doplnila Vítovcová.

Podle spisu muž nabízel destilát ze švestek, meruněk a dalšího ovoce, ačkoliv ve skutečnosti se jednalo o líh dochucený umělým aroma. Poprvé narazili celníci na Martina T. v červnu 2018, kdy při kontrole jeho vozidla objevili stovky nekolkovaných lahví tvrdého alkoholu.

Muž podezřelý z krádeže vzácné pálenky na Zlínsku pití prodal a daroval

Krimi

Když o několik měsíců později jeho auto zaregistrovali v Kocourově na Klatovsku a chtěli ho opět zkontrolovat, začal jim ujíždět. „Odbočil na lesní cestu a snažil se schovat v lomu, kde ho hlídka vypátrala. V autě pak celníci našli opět desítky lahví nekolkovaného alkoholu,“ stojí v obžalobě. Po této zkušenosti celníci požádali o soudní povolení k jeho sledování. Půl roku pak muže monitorovali.

Stalker z Klatovska dál pronásleduje expartnerku, neodradilo ho ani odsouzení

Krimi

„Zjistili, kam jezdí nezdaněný alkohol prodávat. Šlo o desítky míst ve Středočeském, Plzeňském a Jihočeském kraji. Na trasu vyjížděl pravidelně jednou za dva až tři týdny. Dodávkou objížděl obce a města, kde už měl, dá se říci, pravidelnou klientelu. Tvrdý alkohol nabízel v litrových lahvích za 190 korun,“ uvedl zdroj obeznámený s případem. Detektivové měli také přehled o pohybu peněz na jeho účtech. Vklady vyšších částek prováděl vždy poté, co se vrátil z obchodní cesty.

Vše pak vyvrcholilo domovní prohlídkou v bydlišti obžalovaného předloni v listopadu, kde celníci našli barel s desítkami litrů lihu a dále lahvičky s aromatickými ochucovadly, jako například meruňka, višeň nebo hruška.

Zákazníci si mysleli, že kupují pravou pálenku

Zákazníci Martina T. měli za to, že od něj kupují pravou ovocnou pálenku. Laboratorní rozbor ze zajištěných vzorků ale potvrdil, že šlo o pančovaný alkohol.

Namol opilý popelář na Klatovsku skočil na projíždějící auto

Krimi

„Obviněný muž odběratelům tvrdil, že jde o čistý produkt z pěstitelské pálenice. Analýza ale ukázala, že šlo buďto pouze o konzumní líh ochucený ovocným aroma, nebo směs ovocného destilátu a potravinářského lihu vyrobeného průmyslovým způsobem z řepky či brambor,“ dodal zdroj.

Martin T. se hájil tím, že se chtěl pouze zbavit nahromaděných zásob lihu, který si před 15 lety nakoupil v úmyslu vyrábět likéry. „Když jsem zjistil, že je to komplikované, rozhodl jsem se zásob zbavit tím, že z toho budu vyrábět různé lihoviny, které jsem pak rozvážel a prodával,“ vypověděl obžalovaný muž.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám