Hlavní obsah

Muž prodával halucinogenní šalvěj divotvornou

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Osmačtyřicetiletého podnikatele z Karviné, který prostřednictvím internetu prodával šalvěj divotvornou a propagoval její toxické účinky, obvinila v minulých dnech policie z nedovolené výroby a držení drog. Muž doposud prodal sušenou rostlinu asi 90 lidem. Drogu si objednával z Kanady přes internet.

Muž prodával halucinogenní šalvěj divotvornouVideo: Aleš Honus, Právo

 
Článek

O případu informovala ve čtvrtek policie. „Nejedná se samozřejmě o šalvěj babské ucho, která je známá z filmu Dívka na koštěti, ale o šalvěj divotvornou, která se pěstuje hlavně v Mexiku,“ uvedl šéf ostravského policejního toxi-týmu Jiří Kopeček.

Policie již vyslechla všech devět desítek zákazníků, kteří si drogu koupili pod vlivem informací, že má účinky srovnatelné s marihuanou. „„Většina z nich měla po užití střevní potíže, bolesti hlavy, pocity pocení a podobně,“ uvedl Kopeček. „Zakoupenou rostlinu lidé kouřili v dýmce, cigaretě, nebo vařili, dodal.

Při domovní prohlídce policie zajistila asi 500 gramů sušené rostlinné hmoty. „Nyní již máme expertízou potvrzeno, že jde skutečně o šalvěj divotvornou, která obsahuje látku salvinorin A. Prokázán byl prodej asi 350 gramů této látky. Obviněnému hrozí jeden až pět let vězení,“ dodal Kopeček.

Foto: Profimedia.cz

Šalvěj divotvorná

Šalvěj divotvorná (Salvia divinorum) je toxická rostlina z čeledi hluchavkovitých. Obsahuje účinnou látku salvinorin A. Droga získaná z látky bývá často přirovnávaná k marihuaně, popsanými účinky se ale spíše podobá halucinogenním látkám.

Podle odborníků je salvinorin A nebezpečný, protože doposud nebyly jeho účinky a vliv na lidský organismus přesně vědecky popsány.  „Je to halucinogen. Uživatelé této látky mají určité vidiny. Někteří popisují, že se stali stromem, jiní popisují různé vzpomínky na mládí nebo vidění zvuků. Je to podobné jako u jiných halucinogenů, ale zároveň velmi specifické,“ řekl soudní znalec Petr Kurka.

Doplnil, že uživatel se touto drogou může snadno předávkovat. „Předávkování může způsobit těžkou fobii nebo deprese, případně vyvolat závažné psychické nemoci, které je pak nutno klinicky léčit,“ dodal Kurka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám