Hlavní obsah

Muž nabídl známému střechu nad hlavou. Ten ho hodil do jímky, kde několik hodin umíral

Novinky, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Policisté z Královéhradeckého kraje uzavřeli případ mrtvého 57letého muže nalezeného letos v únoru v septiku v Nové Vsi na Rychnovsku. Vyšetřovatel navrhl státnímu zástupci obžalovat z pokusu o vraždu, usmrcení z nedbalosti a těžkého ublížení na zdraví 35letého muže.

Foto: Policie ČR

Vyzvedávání těla z jímky. Archivní snímek

Článek

„Závěry vyšetřování jednoznačně dosvědčují, že násilnou smrt má na svědomí 35letý vazebně stíhaný muž. Hrozí mu až 18leté vězení,“ potvrdila policejní mluvčí Ivana Ježková.

Obviněný se přistěhoval do domu v Nové Vsi v září 2014. Obyvatel domu se mladšího, v minulosti opakovaně pro majetkové delikty odsouzeného muže ujal, když neměl kde bydlet.

Oba muži se znali roky, jejich společné soužití ale provázely opakované slovní i fyzické útoky mladšího z nich.

„Jde o osobnost prudce agresivní povahy se silnou závislostí na alkoholu. Útoky vyvrcholily v polovině prosince 2014, kdy starší muž skončil v bezvědomí s tříštivými zlomeninami lebečních kostí. Útočník ho nechal ležet v domě a odešel do místní restaurace. Lékařskou pomoc přivolal teprve po intervenci jednoho ze svědků, který ho upozornil, že pokud muž zemře, bude souzen pro vraždu,“ popsala Ježková.

V jímce zemřel na podchlazení

Útoky pokračovaly i po návratu staršího muže z nemocnice, kde byl v péči lékařů až do Silvestra.

„Kriminalisté jsou přesvědčeni, že v první polovině ledna roku 2015 při jednom z dalších fyzických útoků zasadil poškozenému nejméně osm ran do hlavy, a aniž by se přesvědčil, zda muž žije, vhodil jeho bezvládné tělo do odkalovací jímky na zahradě domu, kde muž zemřel na následky silného podchlazení. V té době byl ,pouze‘ v bezvědomí a dle vyjádření lékařů umíral ještě několik hodin. Pokud by mu byla poskytnuta včasná lékařská pomoc, mohl by žít,“ doplnila Ježková.

Mrtvolu v septiku objevili policisté při zevrubné prohlídce usedlosti, kterou provedli poté, co starší muž nereagoval na předvolání kvůli předchozímu těžkému ublížení na zdraví. Obviněný závěry kriminalistů popírá a odmítl i vyšetření na detektoru lži.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám