Hlavní obsah

Muž, který vyhrožoval smrtí Kalouskovi, dostal podmínku

Právo, Josef Koukal
Praha
Aktualizováno

Městský soud v Praze v úterý odpoledne uložil Zbyňku Průšovi dvouletý podmíněný trest s odkladem na čtyři roky za to, že v loni vyhrožoval likvidací Miroslavu Kalouskovi a vládě. V podmínce se bude muset podrobit také dohledu probační služby. Průša u soudu tvrdil, že si přesně nepamatuje, co kdy psal, a že byl nejspíš opilý.

Muž hrozil Kalouskovi atentátem. U soudu uvedl, že byl zřejmě opilý Video: Novinky

 
Článek

Státní zástupce Vladimír Mužík je s výrokem soudu, který uznal původní kvalifikaci trestného činu teroristického útoku, spokojen. Přesto si ponechal lhůtu pro případné odvolání proti výši trestu. „Zvážím, zda není nepřiměřeně mírný,“ uvedl Mužík.

Lhůtu pro případné odvolání si ponechala i Průšova obhájkyně Marie Šebelová. Ta navrhovala pro svého klienta maximálně roční podmínku.

Soud podle předsedy senátu Alexandra Sotoláře sice neuvěřil, že by Průša chtěl teroristický útok skutečně spáchat, zákon však trestá i vyhrožování takovým útokem. „Obsahem dopisů byly výhrůžky likvidací členům vlády, pokud nezmění svou politiku a výhrůžky likvidací ministru Kalouskovi,“ zdůvodnil verdikt Sotolář.

Průša v e-mailech vyhrožoval tím, že má přístup k výbušninám a hodlá zabít víc ministrů přímo na jednání vlády. „Neměl jsem v úmyslu nějaký teroristický čin udělat. Nikdy jsem nikomu neublížil,“ uvedl Průša před Městským soudem v Praze.

V době, kdy Kalouskovi vyhrožoval, byl bez práce, měl dluhy a koketoval s ultrapravicovými politickými stranami. Do žádné však nevstoupil.

Hrozilo mu až 15 let

„Kalousek je nejvíc vidět a slyšet. Je zodpovědný za rozdělování peněz ve společnosti,“ vysvětil Průša policii, proč si vybral ministra financí pro své výhrůžky. Nejvíc se prý naštval, když jeho kamarád vozíčkář přišel o část příspěvku od státu a zároveň mu zvýšili nájem.

„Musel jsem se rozčílit a v podstatě jsem vybuchnul,“ řekl v úterý soudu Průša.

Vozíčkář, jehož sociální situace měla Průšu údajně přimět k výhrůžkám, popřel, že by se s ním někdy bavil o Kalouskovi nebo politice. „Invalidní důchod mi nesnížili, ale zvýšili,“ vypověděl invalida, který s nezaměstnaným Průšou trávil často odpoledne v hospodě. Povídali si prý o ženách, fotbale a hokeji.

Foto: ČTK

Zbyněk Průša podle obžaloby hrozil atentátem bývalému členovi vlády i jeho příbuzným.

V mládí byl členem studentského spolku, který si říkal kališníci, obdivoval Daniela Landu a sbíral předměty z 2. světové války.

Průšovi hrozilo za teroristický útok až patnáct let.

Vyhrožoval nevinným lidem

Soud vyslechl i exministra Kalouska. Ten odmítl, že by se výhružnými maily cítil být sám ohrožen. „Absolutně ne, to bych nemohl dělat takovou práci,“ uvedl s tím, že výhružných mailů mu chodila spousta.

Z Průšových mailů se vzpomíná pouze na první, který mu předložil šéf jeho kanceláře. „Dal jsem pokyn, aby byla věc předána policii. Můj motiv byl jediný, v dopise se totiž vyhrožovalo i likvidaci nevinných lidí,“ uvedl Kalousek.

Na dopise ho prý zaujal také podrobný popis provedení útoku na členy vlády. „Cítil jsem, že nemám právo si to nechat pro sebe,“ dodal Kalousek.

Náprava obžalovaného je možná

Ze znaleckých posudků, které má městský soud k dispozici, nevyplývá, že by byl Průša neonacista, ani psychiatrický případ.

„Netroufl bych si konstatovat, že obžalovaný je pravicový extremista,“ uvedl znalec Jan Boris Uhlíř, který zkoumal Průšovu sbírku nacistických plakátů.

Muž podle něj sice shromažďoval - často velmi nekvalitní - kopie německých propagačních plakátů z období druhé světové války, jeho sbírka však obsahovala i plakáty z okupovaných zemí nebo opačně orientované kusy z komunistického Sovětského svazu. Celkově zabavená kolekce podle znalce „svědčí o jistém vyšším zájmu o tuto problematiku.“

Také Průšovi rodiče a známí u soudu vypověděli, že se zajímal o historii, zejména druhé světové války. Znalecký posudek z oboru psychologie a psychiatrie u Průši neodhalil žádnou duševní poruchu. Svými maily se podle něj odreagovával od pocitu selhání ve vlastním životě a k jejich sepsání mu značně dopomohl alkohol.

Za nejdůležitější označil předseda senátu Alexandr Sotolář závěr znalců, že perspektiva Průšovy resocializace je dobrá.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám