Hlavní obsah

Muž, který ODS poslal 1,5 miliónu, má kriminální minulost

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kriminální minulost, neprůhledné podnikání a teď dočasný domov ve vazební cele. To je vizitka plzeňského podnikatele Martina Otýse (42), který před třemi lety poslal sponzorský dar ve výši půldruhého miliónu korun na konto středočeské ODS.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Nikdo z lídrů ODS se ale k Otýsovi nehlásí, stejně tak jeho jméno není příliš známé ani ve stavební branži, ve které se donedávna pohyboval. Právo se pokusilo zmapovat aktivity muže, který se zařadil mezi nejštědřejší sponzory ODS a který minulý měsíc skončil ve vazbě pro podezření z podvodů a vydírání.

Do potíží se zákonem se dostal už v devadesátých letech. V roce 1991 ho domažlický soud poslal na několik let do vězení za loupež. Podle rozsudku, který má Právo k dispozici, přepadl a oloupil společně s dalšími kumpány německého turistu.

„Do očí mu stříkli slzný plyn, zkopali ho a sebrali mu peněženku, oblečení a několik audiokazet,“ píše se ve verdiktu.

Na sklonku roku 2006 Otýs založil malou stavební firmu SKI plus, s. r. o., zaměřenou na zemní práce a asfaltování. Za šest let existence zveřejnil pouze jedinou účetní uzávěrku. Jenže ani z té nelze zjistit, jak si společnost ekonomicky vedla. Údaje o hospodaření totiž nejsou k přečtení.

Za mřížemi kvůli půjčkám

„Tohle je neakceptovatelné, vyzveme firmu, aby listinu předložila znovu v čitelné podobě,“ reagovala po upozornění Práva místopředsedkyně Krajského soudu v Plzni Jana Vyletová, pod kterou obchodní rejstřík spadá.

Otýs dal o sobě poprvé veřejně vědět v roce 2010 v souvislosti s výstavbou slepé silnice poblíž Jateční třídy v Plzni, která nemá žádné využití a za kterou radnice čtvrtého plzeňského obvodu pod tehdejším vedením ODS zaplatila jeho firmě SKI plus téměř tři milióny korun.

A následoval průšvih s ošizenou stavbou parkoviště v plzeňské Popelnicové ulici, kterou zajišťovala opět Otýsova firma. Po kontrolách v roce 2011, které ukázaly, že pod povrchem parkoviště není to, co tam má být, Otýs firmu SKI plus převedl na bílého koně a ta pak skončila v exekuci se statisícovými dluhy.

Dar skončil ve středních Čechách

A právě v období zakázek z úřadu městského obvodu Plzeň-Doubravka získala ODS od SKI plus nezvykle vysoký finanční dar. Jeden a půl miliónu korun ale překvapivě putovalo na účet středočeské krajské organizace, a to přesto, že Otýs byl v té době řadovým členem strany právě v doubraveckém sdružení.

Nikdo zatím nedokázal vysvětlit, proč skončil Otýsův dar ve středních Čechách. „Pokud se prokáže, že peníze pocházejí z trestné činnosti, tak je vrátíme,“ prohlásil pouze po zatčení Otýse šéf středočeské ODS Petr Bendl.

Za mřížemi je nyní Otýs kvůli byznysu s nebankovními půjčkami. On a další tři muži měli podle policie připravit o majetek řádově miliónů korun několik zájemců o půjčku, a to buď formou podvodu, nebo je k tomu přinutili pod různými pohrůžkami.

Otýs si podle zjištění Práva vůbec nežil špatně. Vlastní obrovský dům s bazénem poblíž Borské přehrady v Plzni. Minulý týden, kdy si reportér Práva jeho sídlo přijel prohlédnout, stály před domem dva luxusní off-roady Audi Q 5 a Toyota Land Cruiser. Kromě tohoto domu je společně s manželkou majitelem rozsáhlého objektu v Dobřanech.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám