Hlavní obsah

Štědrý sponzor ODS je ve vazbě pro podezření z vydírání a podvodů

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

Před třemi lety se plzeňský podnikatel Martin Otýs (42) zařadil na seznam největších sponzorů občanských demokratů, když do stranické pokladny poslal půldruhého miliónu korun. Tehdy vlastnil firmu na výkopové práce a asfaltování, které se ale po provalení průšvihu s odfušovanou zakázkou zbavil a začal byznys s nebankovními půjčkami.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle informací Práva policie minulý týden Otýse společně s dalšími třemi kumpány zatkla pro podezření z půjčkových podvodů a vydírání.

„U všech čtyř obviněných jsem na návrh státního zástupce rozhodla o uvalení vazby,“ potvrdila Právu soudkyně Martina Hiřmanová.

Dar na účet středočeské ODS

Martin Otýs  na sebe poprvé upozornil v roce 2010 v souvislosti s výstavbou kusu slepé silnice poblíž Jateční třídy v Plzni, která nemá žádné využití a za kterou radnice čtvrtého plzeňského obvodu pod tehdejším vedením ODS zaplatila jeho firmě SKI plus téměř tři milióny korun.

A následovala aféra s ošizenou stavbou parkoviště v Popelnicové ulici ve stejné městské části, kterou zajišťovala opět Otýsova firma. Po kontrolních sondách, které ukázaly, že pod povrchem parkoviště není to, co tam má být, Otýs firmu SKI plus převedl na jiného člověka a ta následně skončila v exekuci.

A právě v období těchto zakázek putuje k ODS od SKI plus nezvykle vysoký finanční dar. Jeden a půl miliónu korun skončilo ale překvapivě na účtu středočeské krajské organizace, a to přesto, že Otýs byl v té době řadovým členem strany na Plzeňsku, kde také jeho SKI plus výhradně působila.

Žalobce Pavel Kučera, který na vyšetřování případu dohlíží, Právu řekl, že čtveřice mužů připravila poškozené o majetek řádově miliónů korun, a to buď formou podvodu, nebo je k tomu přinutili pod různými pohrůžkami.

„Jaké konkrétní metody používali, bych v tuto chvíli nerad zveřejňoval. Mohl bych tím ohrozit další průběh vyšetřování,“ dodal Kučera s tím, že všem hrozí až dvanáctileté tresty.

Právo zjistilo, že si obvinění tipovali především lidi v tíživé finanční situaci a nabízeli jim krátkodobé půjčky.

Půjčky na zástavu domu či bytu

Jako jistiny po nich vyžadovali uzavření smlouvy o převodu vlastnických práv na nemovitost, kterou zájemci o hotovostní peníze vlastnili.

Slibovali jim, že v případě, že půjčku nestihnou včas splatit, zajistí přeúvěrování u banky a nemovitost na ně převedou zpět.

Ve skutečnosti ale tito lidé jednali tak, aby dlužník nebyl schopen včas zaplatit a oni získali na jeho úkor zajištěnou nemovitost.

Půjčky nabízel Otýs prostřednictvím společnosti Gerston Invest, kterou založil se svým kamarádem Davidem Bojo (39). Ten při policejním zátahu skončil jako spolupachatel rovněž v cele. Firma se prezentuje na internetu pod hlavičkou Půjčky-ihned.com.

Láká na to, že peníze od ní dostane na ruku i ten, kdo má zápis v registru dlužníků. V podmínkách pro získání úvěru je uvedena klauzule, že u větších částek bude půjčka poskytnuta na zástavu domu či bytu.

Reklama

Výběr článků

Načítám