Hlavní obsah

Muž dostal čtyři roky vězení za bití manželky a napadení souseda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň
Aktualizováno

Krajský soud v Plzni ve středu poslal za pokus o těžké ublížení na zdraví a týrání na čtyři roky do vězení Martina R. Ten podle obžaloby mlátil manželku a přizabil souseda, který přišel ženě na pomoc. Rozsudek je pravomocný, strany se vzdaly práva na odvolání.

Obžalovaný u souduVideo: Klára Mrázová, Právo

 
Článek

„Nemůžeme akceptovat názor, že by obžalovaný jednal v nutné obraně. Když se zmocnil zbraně, mohl konflikt ukončit. On naopak zaútočil na hlavu poškozeného, tedy na místo, které je životně důležité,“ konstatoval soudce Jan Hostaš.

Doplnil, že následky mohly být až fatální. „Jednalo se v podstatě o náhodu, že nedošlo k těžšímu poranění,“ řekl Hostaš. Martinovi R. v očích soudu pomohlo, že poškozenému poskytl první pomoc a zavolal na sebe policii. K oběma činům se doznal a také projevil lítost nad svým chováním. Naopak přitěžující byla jeho trestní minulost.

Incident se stal loni v prosinci na severním Plzeňsku. Poškozený uslyšel zoufalý křik ze sousedství. Vzal si proto dřevěnou násadu od krumpáče a vydal se k bytu, odkud se zvuky ozývaly.

Podle obžaloby zevnitř slyšel, jak manželka Martina R. volá o pomoc. Vyrazil proto dveře a vtrhl dovnitř.

Martin R. mu ale násadu od krumpáče vytrhl z rukou a zaútočil na něj. Prorazil mu lebku, takže napadený skončil v nemocnici.

Nezletilou dceru měla dohazovat HIV pozitivnímu

Krimi

Podle obžaloby týral muž svou manželku od Vánoc 2017 do loňského prosince. Slovně a fyzicky ji napadal, nejčastěji ji bil pěstí do obličeje. Žena kvůli tomu musela několikrát vyhledat lékařskou pomoc.

Foto: Klára Mrázová, Právo

Martin R. u soudu

Nesměla také navštěvovat svou rodinu, kamarády ani chodit do společnosti. „Vyhrožoval jí, že ji zabije,“ stojí v obžalobě.

Státní zástupce v obžalobě navrhl, aby byl v případě uznání viny obžalovanému uložen úhrnný trest odnětí svobody v trvání 4,5 roku se zařazením do věznice s ostrahou.

Reklama

Výběr článků

Načítám